Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Forskare: IS-filmerna kommer att bli ännu våldsammare

Islamiska staten vill synas för att sprida sitt budskap. Samtidigt förundras många över avsikten med att visa upp avrättningar och stympningar.

Michael Krona är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Högskola och har specialiserat sig på mediepropagandan hos terrororganisationer.
IS har i stort sett lyckats med sin propaganda. Flyktingvågen och en viss mättnad av material som syns kommer att leda till ännu större grymheter, säger Michael Krona.
Michael Kronas intresse för extremism började redan på 1990-talet då han bodde i Karlskrona och såg hur högerextremistiska rörelser växte fram. Han har studerat islamistisk extremism sedan 2014.
Att IS använder sig av västerländsk teknologi för att föra fram ett antivästligt budskap ligger i IS intresse, enligt Michael Krona.
– De använder inte bara västerländsk teknologi utan även ett västerländskt bildspråk och berättarteknik. Man ska också komma ihåg att IS inte tycker att de sprider en medeltida världsåskådning utan en framtidsvision. Då finns det ingen konflikt mellan modern teknologi och budskapet.
Expertisen bakom produktionerna har blivit bättre och Michael Krona berättar vidare att videofilmerna klipps hos professionella produktionsbolag i Mellanöstern eller i Nordafrika.
– Många människor som tidigare jobbat inom media eller nöjesindustrin i USA eller Europa har anslutit sig till IS. De är välutbildade inom kommunikation och värdesätts högt av organisationen. Det finns uppgifter om att en kameraman tjänar sju gånger så mycket som en krigare. Det går inte att bomba bort en filosofi, säger Michael Krona.
När IS började sin propaganda så var det viktigt att visa upp kidnappade västerlänningar. Halshuggningar filmades och lades upp på sajter som Youtube. Det är inte alls lika vanligt längre och enligt Michael Krona beror det på en viss mättnad av likartat material.
– Jag tror vi kommer att få se färre västerlänningar som visas upp. Tyvärr tror jag att det blir ännu våldsammare filmer. Det som jag har sett är en viss desperation i materialet som kommer från IS. När man tidigare visade avrättningar så nöjer sig man idag inte med att bara döda sina fångar. De döda kropparna stympas. Det måste chocka lika mycket som de tidigare filmerna gjorde.
Flyktingströmmen till Europa har ökat desperationen och får stort medialt utrymme hos IS. Flyktingar anklagas för att lämna kampen om det perfekta samhället.
De otroligt våldsamma filmerna har syftet att skrämma och visa kraft, men enligt Michael Krona är det inte främst väst som ska skrämmas.
– Det vi ofta glömmer är att många terrororganisationer, som IS, al-Shabaab, Jabhat al-Nusra, Boko Haram och även al-Qaida ser shiamuslimer som sin största fiende. Alla dessa organisationer är sunnimuslimska och det är, politiskt, inte förvånande. De ser hur väst har gett shiamuslimer mer makt som gått ut över sunnimuslimer, framförallt i Irak.
Det finns en viss tävlan mellan dessa grupper om vem som representerar den globala jihadismen bäst och kan locka flest anhängare, men än så länge finns ingen konflikt mellan dem och ingen tävlan om vem som producerar bäst videomaterial.
Filmerna används också i rekryteringsarbete. Relativt många personer har rest från Malmö och Göteborg till Irak och Syrien. Michael Krona berättar att filmerna inspirerar till att ta kontakt med en rekryterare. Detta sker vanligtvis via sociala medier. De flesta som väljer att åka från Sverige för att kriga för IS är män runt tjugofem år.
Michael Krona säger att det slutgiltiga målet för IS hela tiden har varit världsomspännande dominans och en återkomst av islams storhetstid. Det finns en apokalyptisk syn på världen där det slutgiltiga kriget måste komma innan en tid av fred infinner sig. Att provocera fram ett krig med väst ligger i organisationens intresse. De sprider hela tiden uppfattningen om vi mot dem. När det slutgiltiga kriget kommer så överlever de heliga krigarna.
– Vi måste visa att det dessa människor gör inte är islam, vi måste upplysa folk om vad som sker och visa att det inte enbart är en kamp mellan muslimer och icke-muslimer. Det vi borde göra mer är att använda avhoppare. Det är en resurs som används för lite.
Dilemmat för Michael Krona själv är vad han ska göra med allt material från IS eller andra terrororganisationer.
– Det gynnar givetvis IS att videofilmer de lägger upp sprids och syns och det här är komplicerat. Jag försöker att bara visa material som skulle kunna visas av journalister i Sverige.
Om det är rätt eller fel att censurera materialet kan inte Michael Krona svara på. Råmaterialet finns på sajter för den som vill se det.
Michael Krona har sett över femhundra videor från olika terrororganisationer och det har påverkat honom personligen. Det är svårt att helt och hållet distansera sig från det som händer på skärmen.
– När jag började med det här så trodde jag att jag skulle se på våldet som något overkligt, men eftersom jag vet att det är på riktigt så har det påverkat mig mer än jag trodde.
Han känner sig också bevakad. Organisationer han studerar följer hans twitterkonto och han börjar bli känd inom kretsar han kanske inte ville vara känd.
Gå till toppen