Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny accelerator ska hjälpa samhällsentreprenörer

Peter Løvschall är projektledare för SoPact, ett nytt acceleratorprogram för samhällsentreprenörer. I veckan går anmälningstiden ut till den första omgången, som startar den 1 april.

Peter Løvschall och Joakim Grina är två av totalt sex personer bakom SoPact. Här i lokalerna på ProLab kommer acceleratorns deltagare att hålla till.Bild: Jenny Leyman
Vad är det ni ska göra för deltagarna?
– Vi arbetar med samhällsentreprenörer, som fokuserar på sociala-, miljömässiga- eller kulturella frågor. Vi tror att lösningen på stora samhällsproblem kan finnas i små, progressiva startups. Vi ska hjälpa dem att använda kommersiella verktyg, om man hittar en affärsmodell som går att skala upp kan man också sprida sitt koncept. Vi ska också gå igenom hur man mäter effekten och samhällsnyttan av idén, något som kan vara väldigt komplext. En annan viktig del vi erbjuder är nätverk, både till rekrytering exempelvis bland studenter, men inte minst till investerare. Det finns relativt många som vill investera i den här typen av bolag men som har svårt att hitta bolag de ser en potential i. Vi ska hjälpa deltagarna att göra sig redo.
Vem eller vad är det ni söker?
– Vi är väldigt öppna med vilka som får söka. Man gör en kort, enkel ansökan på nätet. Vi vill ha kontakt med så många som möjligt, vi är nyfikna på vilka bolag som finns där ute. Vi gör urvalet efter tre parametrar: idén som sådan och vilken effekt den kan få, om den är skalbar och finansiellt hållbar, och om vi tror på människorna bakom den.
Finns det någon begränsning i branscher eller typer av verksamheter?
– Så länge det är ett samhällsbehov i fokus kan det egentligen handla om vilka branscher som helst. Vi vill gärna se en bredd eftersom deltagarna också lär av varandra.
Deltagarna betalar inget. Hur finansieras projektet?
– Dels av Eruf, Europeiska regionala utvecklingsfonden, genom Tillväxtverket, som fördelar pengarna. Dels av Lunds universitet, som står för nästan hälften. Ideon Innovation och Region Skåne står för en mindre del.
Vad är målet?
– Alla bolag ska vid programmets slut ha ett nätverk och känna att ”det är hitåt vi ska, det är detta vi behöver och det här vi ska uppnå innan det här datumet”. Något konkret de kan ta med sig.
Peter Løvschall, projektledare för SoPact.Bild: Jenny Leyman
Fem frågor: SoPact
Vad? Ett nytt acceleratorprogram för samhällsentreprenörer.
Var? Än så länge på ProLab, en del av LU Open på Lunds universitet.
När? Sex omgångar de närmaste tre åren med start den 1 april.
Hur? Hjälper deltagarna utveckla sig själva och sin idé, bland annat genom att hitta affärsmodeller, finansiering och nätverk.
Varför nu? Ansökningar till programmets första omgång ska vara inne senast på onsdag, 16 mars.
SoPact – i siffror
• Projektet ska köra 6 omgångar av acceleratorprogrammet de kommande 3 åren.
• Varje program varar 3 månader och omfattar 7 deltagande bolag. Totalt kommer alltså 42 bolag att gå igenom programmet.
• Totalt finansieras projektet med 6 miljoner kronor för hela 3-årsperioden: 3 miljoner från EU-fonden Eruf via Tillväxtverket och 3 miljoner kronor från Lunds universitet (med undantag av 3 gånger 30 000 kronor som kommer från Ideon Innovation).
Gå till toppen