Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pildammsvrak var hemlig fiskbil

Gatukontoret hittade en bil i stora Pildammen. Det krävdes dykare, två bärgningsbilar, en kranbil och polis för att bärga fångsten.

– Vi höll på med reduktionsfiske för att minska på ruda, sutare och karp. Men ekolodet visade att en bil verkade ligga på taket nere i vattnet, säger Ola Enquist på gatukontoret.
En vit Opel Kadett bärgades ur stora Pildammen i veckan.Här lyfts den upp av två bärgningsbilar.Bild: Lars Bendroth, Malmö gatukontor
Med dykarhjälp konstaterade man att det verkligen var en bil, en vit Opel Kadett. Fiskeprojektet växte en aning:
– Bilen kunde ju inte ligga kvar där. Det fanns risk att tanken skulle rosta sönder. Olja, bensin och glykol kunde ju slå ut de fiskar vi vill ha kvar i dammen.
Men bilen låg på tre meters djup och tjugo meter ut i vattnet, räknat från den asfalterade gången ovanför vattentrappan på dammens norrsida.
Bilen lyftes ur stora Pildammen och fick åka lastbil till skroten.Bild: Lars Bendroth, Malmö gatukontor
– Det var så mycket träd i vägen så kranbilen kom inte åt. Två bärgningsbilar fick kallas in, kopplade vajrar till varsin ände av bilen och drog upp den.
Sedan kunde en av dem dra bilen till kranbilen som direkt körde den vita Kadetten till skroten.
Men först fick polis kontrollera att ingen människa fanns kvar i bilen. En av bärgarna bröt upp kofferten med järnspett, för säkerhets skull. Registreringsskyltarna satt kvar, men hade passerat alla lagliga datum. Registreringsnumret hör nu till en grå Subaru i Skellefteå.
Där kunde historien ha slutat, men det gör den inte.
Två bärgningsbilar fick ned den uppfiskade bilen till Baltiska vägen.Bild: Lars Bendroth, Malmö gatukontor
– Dagen efter fisket, i onsdags, ringde de från skroten. Två ålar hade ringlat ut ur bilvraket. Skrotens personal trodde att de var fridlysta, men det är de inte, bara rödlistade. Men de hade ändå fångat ålarna i en hink.
Så historien om fisket i Pildammarna slutar med att kommunens ansvarige åkte till skroten, hämtade ålhinken och alltså tillförde fisk till stora Pildammen. Eller Bildammen, då.
– Det känns helt underbart, säger Ola Enquist, naturvårdare på gatukontoret.
Gå till toppen