Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

"Batterier och elektronik är ju en naturresurs"

Återvinning är bra och viktigt.
Lägg till en loppis, vegetarisk soppa och en man från Antikrundan, så kan återvinning till och med bli lite roligt.

Sankt Knuts torg har kastats tillbaka till 2007 eller däromkring.
På loppisborden står ett oändligt utbud av dammsugare, hårddiskar, Guitar Hero-gitarrer och gigantiska trassel av hörlurar som Malmöborna letat fram ur sina gömmor. Det som inte blir sålt går till återvinning. Elektronisk musik strömmar ur högtalarna och den som återvinner något får gratis vegetarisk soppa.
Initiativtagare är Batteriåtervinningen, en sammanslutning av Sveriges batteriproducenter som förenar nytta med nöje för att få Malmöborna att återvinna sina gamla elprylar.
– Vi i Sverige är bra på att återvinna, men vi måste bli bättre, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen.
Enligt henne har varje svensk familj i genomsnitt fem kilo elektronik därhemma som kan återvinnas.
– Batterier och elektronik är ju en naturresurs som förr eller senare måste tillbaka in i kretsloppet, säger Micaela Westerberg.
En av försäljarna är Johan Persson från Malmö. Hittills har han gått "cirka 20 kronor plus".
– Men jag är väldigt nöjd ändå. Jag bytte till mig en rörradio och en massageapparat från 50-talet av en gammal farbror som kom förbi, berättar han.
Daniel Nilsson och Nora "Electric" (hennes riktiga efternamn är skrivet i stjärnorna) gillar initiativet och har lyckats få tag i en hårfön modell 70-tal – och två yetifötter.
– Yetifötterna kostade 20 kronor, men jag fick dem för 18. Det var allt jag hade, säger Daniel Nilsson.
Peter Pluntky, tidigare en av experterna i Antikrundan, minglar omkring bland marknadsstånden, men har ännu inte hittat några superfynd.
– Men jag har till exempel sett en högtalare i art deco-stil från 30-talet, som var väldigt fin. Försäljaren vill ha 200 kronor för den och det är väl rimligt, säger han.
Vilka är framtidens teknikantikviteter?
– Primörer är alltid eftertraktat. Den första datorn, den första tv-apparaten och så vidare. Den första Apple-datorn till exempel kostar ju mellan tre och fem miljoner idag, säger han.
Daniel Nilsson och Nora har fyndat... Yetifötter.Bild: Julius Viktorsson
Vad har yetifötter och en hårfön gemensamt? Absolut ingenting.Bild: Julius Viktorsson
Caroline Thernström Florin säljer elprylar som folk har skänkt till eftervärlden.Bild: Julius Viktorsson
Peter Pluntky från Antikrundan är inbjuden av Batteriåtervinningen. "Design är också en viktig faktor att ta in. Till exempel en tv från 50-talet som är fint designad kan vara värd lite pengar", säger han.Bild: Julius Viktorsson
Johan Persson är en mycket entusiastisk försäljare, även om han hittills bara gjort drygt 20 kronor i vinst.Bild: Julius Viktorsson
Oavsett vad du gör kommer du aldrig att bli kvitt de trassliga sladdarnas skärseld.Bild: Julius Viktorsson
Micaela Westerberg från Batteriåtervinningen. "Förra året när vi anordnade loppisen i Stockholm återvann vi 1,8 ton elektronik och batterier", säger hon.Bild: Julius Viktorsson
Gå till toppen