Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Om man inte vill satsa är man nästan tvungen att sluta”

Två handbollsröster varför tonårstjejer slutar med sin idrott.

Forskaren Karin Book på Malmö högskola menar att den sociala biten inom ungdomsidrotten får tonårstjejerna att sluta.
Några tjejer i Lund har hoppat av sitt lag i Lund - för att istället spela själva tillsammans. Bara för att det är kul.
Här är två handbollsröster varför tonårstjejer slutar med sin idrott.
Hanna Blomstrand.
Hanna Blomstrand, 19, Lugi, ungdomslandslaget, tvåa i elitseriens skytteliga:
– Jag som växt upp i en idrottshall i Höör och har faktiskt inte reflekterat över att det är övervägande killar som sportar. Jag själv började spela för att min faster spelade i A-laget som började närma sig elitserien. Jag har en känsla att det i H65 är fler tjejer inom klubben beroende på de sportsliga framgångarna av damlaget som skapar idoler bland de unga tjejerna. Jag som även jobbar inom skolvärlden i Höör, vet att det är många tjejer som spelar eller vill spela på grund av detta. I de yngsta åren ska regler och tävling inte ska vara så hårda, då ska handbollen bara vara ett roligt ställe att träna upp sin motorik.
– Så småningom kan matcher och cuper bidra positivt till gruppen och är oftast roliga händelser där man blir en i laget och kämpar tillsammans. Det är inte där problemet ligger, utan i själva kulturen att få sitt barn intresserat på aktiviteter. Det är många föräldrar och flickor där ute som inte vet om att just den sporten de vill utöva finns i närheten. Klart att vissa dagar var tyngre när man var liten. Men då hjälpte det mig att spela i lag i olika former. Jag träffade alla kompisar samtidigt på träningarna, för att det var så många tjejer som tränade, och det gjorde ju att hallen blev en mötesplats.
– Jag tycker det är ett jättebra koncept med vårt extra juniorlag i Lugi. En smart lösning som gör att man inte behöver elitsatsa för att spela handboll.
– Handbollen ska vara roligt och för de som känner att de måste gå på fyra-fem träningar i veckan så är ju det perfekt. Det är absolut en till bra väg att få ungdomar att fortsätta idrotta.
Sara Olofsson.
Sara Olofsson, 18, Lugi, tidigare Dalhem, och ungdomslandslaget:
– Jag upplever det som att man i tidig ålder måste välja mellan om man vill satsa på sin idrott eller inte. Om man inte vill satsa så är man näst intill tvungen att sluta. Jag har många kompisar som slutat på sin idrott för att de känt att idrotten tog mer än vad den gav.
– Att de inte längre kände glädje av idrotten eller det sociala runt om. Därför tycker jag att det är en väldigt bra lösning av Lugi att man startat det vinröda laget där man inte behöver elitsatsa om man inte vill. Jag har aldrig själv känt att jag vill sluta på min idrott, för även om den kräver mycket tid så tycker jag att man får igen det genom allt roligt man får uppleva tillsammans.
– En annan anledning till att det är färre tjejer som idrottar i vår ålder tror jag kan vara på grund av att det finns oftast mer pengar inom herridrotten än inom damidrotten.
– Därför vet jag att en del tjejer hellre väljer att satsa på annat än deras idrott.
Gå till toppen