Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vandring för jämställd stad

Ett 40-tal personer vandrade i Malmö och gav synpunkter på hur staden kan bli mer jämställd och tillgänglig.

Den internationella organisationen Womenability ordnar stadsvandringar i 25 städer, där resultaten ska jämföras, analyseras och sedan lämnas in till de lokala politikerna.
Cykelvägarna i Malmö hänger inte riktigt ihop. Ibland slutar en cykelväg bara helt plötsligt, säger Anna Berg (th) som läser till stadsplanerare. Hon gick stadsvandringen ihop med sin syster Ingrid Berg.Bild: Sandra Henningsson
Syfte är att visa hur kön och ålder kan påverka upplevelsen av stadens offentliga platser, och ge förslag på hur det kan förändras.
Deltagarna får svara på ett antal frågor under vandringen, om allt från skyltning och reklam i stadsbilden till vilken känsla de får när de går igenom staden. Hur förflyttar de sig i staden, och hur skulle de vilja kunna förflytta sig?
– Här är alldeles för mycket hårdgjord yta, tycker Magdalena Beck på Johannesskolans skolgård.
Vid Södervärn är det dåligt markerat för cykelbanan, det blir lätt krock när man stressar till bussen, säger Lisa Grubb till vänster. Kajsa Rue Hallén, Erika Melchert och Tove Sthen håller med.Bild: Sandra Henningsson
På Södervärn hade många synpunkter. Det som skulle kunna vara en samlingsplats är bara en skog av stolpar och kaosartade cykelparkeringar. Men busslinjer som knyter ihop olika delar av staden fick beröm.
Vandringen gick från Möllevångstorget och stannade också vid Johannesskolan och rondellen på Kristianstadgatan.
Pernilla West från Fi i Lund var med och organiserade vandringen. Planen är att också hålla en i Lund.Bild: Sandra Henningsson
– Vi har försökt hitta en variation av platser, för olika människor har olika slags relation till olika platser, säger Malin Beckman på Malmö Jämställdhetsbyrå, som är den lokala samarbetspartnern.
Hennes dotter Minna har sina egna önskemål:
– Jag skulle vilja ha en fruktlekplats och en tuggummikiosk!
Gå till toppen