Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Psykologen: Mer än pengar är nödvändigt

Brottsoffer behöver mer än pengar.
Det menar psykologen Björn Lagerbäck.

Björn Lagerbäck, psykolog.Bild: Linda Berglund
– Jag är egentligen inte mycket för att man bara ska betala ut kontanta medel till brottsoffer, säger Björn Lagerbäck.
– Man måste se det som en behandlingsinsats – som hjälp att byta bostad, terapiinsatser och även ren rekreation.
Läs också Hon känner varken ilska eller hat mot rånarna.
Han är sedan många år engagerad i brottsoffrens situation och var med och grundade landets första brottsofferjour i Malmö.
Det skulle behövas en genomgång där målsägandebiträdet har tillgång till expertis för att i detalj beskriva offrets lidande.
En gärningsman blir utredd inifrån och ut från det att hen grips: socialutredning, kriminalvårdens personundersökning, frivårdens uppföljning efter frisläppandet. Offret lämnas åt sig själv, möjligen med ett utdömt skadestånd på fickan.
– Det skulle behövas en genomgång där målsägandebiträdet [offrets advokat] har tillgång till expertis för att i detalj beskriva offrets lidande. Det följer sedan med som underlag i rättsprocessen.
Den här typen av dokumentation förekommer i bland annat USA och Storbritannien.
Det internationella begreppet är "victim impact statement", en redogörelse för känslomässig och psykosocial påverkan.
– Då pekar man i detalj ut vad samhället bör bistå med för att på bästa sätt återupprätta offret, säger Björn Lagerbäck.
Då behövs insatser för att kompensera den enskilde, hjälp så länge den behövs. Se det som en innestående check hos samhället.
Han pekar på att brott kan vara rentav invalidiserande – den som exempelvis får en nära anhörig mördad kommer inte att fungera fullt ut på lång tid, om någonsin.
– Man kanske kan komma tillbaka till arbetslivet, men inte producera på samma nivå som innan.
– Då behövs insatser för att kompensera den enskilde, hjälp så länge den behövs. Se det som en innestående check hos samhället.
Gå till toppen