Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

För Thomsen är helheten nyckeln

Egentligen är Helle Thomsens räddningsaktion med svenska handbollslandslaget raka motsatsen till hennes väldigt långsiktiga ledarfilosofi.
– För mig är det viktigt att vara tätt på klubben. Så jag kan se de yngre lagen - jag ser matcher hela vägen ner till U10 och även pojklagen hemma i Ikast.

– Jag har flyttat ner från Fredrikshavn och hyrt ett litet hus utanför Ikast för att ständigt kunna vara närvarande.
Det är där hon verkar till vardags som coach för elitlaget Midtjylland, den 45-åriga danskan som fick göra blixtcomeback som svensk förbundskapten när Svenska Handbollsförbundet bestämde sig för att inte ge Thomas Sivertsson fortsatt förtroende.
Vi träffas i lobbyn på hotell Grand efter en lång träning i Kristianstads arena. Och det blir det intressanta samtal om ledarskap som jag hoppats på.
– När man har ett jobb, så är det inte bara det laget man tränar. Vi är allesammans en stor familj. Det är sådan jag vill vara som tränare. När vi förlorar matcher, är det de andra som ska göra oss positiva igen.
Läs också "Helle måste stanna om vi klarar kvalet"
Helle Thomsen utvecklar med stor energi.
– När A-laget tränar, har vi ofta med några U 16- och U18-spelare. Men känslan är att de inte bara ska vara välkomna på träning och se mig sur och tvär, de ska också se mig klappa dem på skuldran och säga att de gjort en bra match.
Det glöder i ögonen när hon pratar om varför passionen för idrotten blivit så stor, att hon i praktiken valt att avstå från att bilda egen familj.
– Jag tycker om att vara tillsammans med många människor. Att vara i hallen, att få ett lag att fungera av en massa egoister, att få adrenalinkicken när man vinner - jag hatar när vi förlorar. Idrott är en bra miljö för unga människor, så de inte hamnar bland droger och annat.
Och utan att det är direkt meningen, för hon resonemanget kring helheten vidare när vi pratar resursskillnaden mellan Sverige och Danmark.
– Kring A-landslaget har jag inget att klaga på. Men det vore bra om det fanns ett B-landslag som i Danmark för att få fler spelare på toppen och om man hade mer resurser att lägga på de yngre landslagen, för att få dem skolade.
En helhetslösning, helt enkelt. Vilket kanske inte riktigt är det som handbollen på damsidan stått för i Sverige på landslagsnivå.
Ni kan kanske historien vid det här laget. Helle Thomsen och Thomas Sivertsson tog Sverige till ett brons i EM, men samarbetet funkade inte och danskan valde att lämna och återgå till att bara jobba med Midtjylland. Hon erkänner att delat ledarskap är svårt. Nu är hon tillbaka som ensam ledare över OS-kvalet i Ryssland om ett par veckor, sedan Sivertsson fått sparken.
– På några områden är det lättare att vara själv. Är man två, ska man känna varandra väldigt bra genom många år, så man vet vem som gör vad.
Det låter som Staffan Olsson och Ola Lindgren?
– Det var dem jag tänkte på, säger Helle Thomsen och fortsätter:
– I annat fall är det viktigt för gruppen att man vet vem som gör vad. Om det står 25-25 och är 15 sekunder kvar och en spelare vänder sig frågande om, så ska de veta vem som bestämmer. De ska veta vem som säger till dem om de är sena till lunch.
Helle Thomsens ledarskap är minst sagt tydligt, det märks under samtalet - och under träningen, som hon leder helt själv. Alla andra ledare bara finns där.
– Folk ska vara ärliga, lojala och kämpa på planen. Gör man inte som vi har bestämt, blir jag sur, säger Helle Thomsen.
Danskan sticker inte under stol med att hon har ett "jättetemperament". Och illustrerar väldigt tydligt genom att exemplifiera genom att flytta en ljusstake på det lilla bordet fem centimeter.
– Har vi bestämt att den ska stå här och du ställer den där, då blir jag skitsur.
Nu ska hon leda Sverige i ett OS-kval mot Mexiko, Polen och Ryssland. Två lag får åka till Rio.
– Försvarsspelet tillsammans med kontringarna är nyckeln. Det är väl också där jag möjligen förändrat lite sedan jag tog över, säger Helle Thomsen.
Ryssland är favoriten för henne, men hon bjuder på en ärlig och härlig cliffhanger.
– Ryssland är kanske det bästa laget i världen om coachen fungerar med dem. Så visst är det bäst om de slår Polen och vi sedan gör upp med polskorna om andraplatsen. Men visst kan vi slå Ryssland - för coachen kan ödelägga allt...
Så kan vi ju inte undvika den stora frågan - vad händer efter OS-kvalet? Lagkaptenen Sabina Jacobsen "krävde" att du skulle vara kvar över OS om ni tar platsen i Rio. Helle Thomsen, ler lite svagt.
– Jag har fått frågan många gånger. Det har varit så mycket med Midtjylland och nu med OS-kvalet, att jag valt att lägga allt fokus där. Vad framtiden bringar? Jag stänger inga dörrar, det gör jag aldrig, men det är viktigt att Midtjylland och Sverige i så fall ska vara överens och magkänslan vara bra.

Helle Thomsen

Född: 30 november 1970.
Familj: Ensamstående.
Bor: Hyrt hus utanför Ikast på Jylland.
Yrke: Tränare för FC Midtjylland handbollslag samt tillfällig förbundskapten för det svenska landslaget över OS-kvalet.
Meriter: Ett silver och ett brons i danska mästerskapen som spelare (däremot aldrig uttagen i landslaget), guld som tränare.
Klubbar som spelare: Fredrikshavn, Lyngså, Skogn (Norge), Drammen (Norge), Sindal.
Klubbar som tränare: Holstebro, Midtjylland, förbundskapten för Sverige 2014/2015 (slutade förra sommaren).
Aktuell: Leder Sverige i OS-kvalet i Ryssland, där Sverige möter Mexiko, Polen och Ryssland. Träningslandskamp i kväll mot Rumänien i Kristianstad.
Gå till toppen