MFF

Förbundet rasar mot kritiken av cupen: "Har fungerat utmärkt"

Svenska fotbollförbundet rasar mot kritiken av svenska cupen.
Man menar att allt sköts utmärkt.
– Kritiken är okunnig och inskränkt. Jag blir illa berörd av att folk inte fattar detta. Det är löjeväckande, dundrar Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén.

Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, är oförstående till kritiken mot svenska cupens upplägg.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Gerhard Sager har inte tagit del i all kritik av svenska cupen.
Men den har förstås inte gått honom helt förbi.
– Mycket bygger på missförstånd, man förstår inte hur det fungerar, säger Gerhard Sager.
Läs mer:Daniel Andersson kritisk till cupen: "Dåligt skött från början"
Senaste kritiken mot cupupplägget har kommit från BK Häcken, som fortfarande inte vet när och på vilket underlag de ska spela sin semifinal till helgen. Detta för att AIK:s hemmamatch flyttas från sitt ordinarie speldatum förra helgen till nu ikväll, på grund av melodifestivalen på Friends arena i lördags.
Gerhard Sager är oförstående till Häckens invändning.
– Hur ska de kunna få veta underlag när deras motståndare inte är klar?
Men hade matchen spelats när den egentligen skulle så hade de ju vetat det?
– Men det gick ju inte att spela då för AIK den helgen. Det visste vi om sedan i oktober. Hammarby visste om detta, allt annat är en lögn. Det var överens om detta hela tiden.
Du ser inte att Häcken tycker det är orättvist?
– Det visste ju hela tiden att det skulle spela i Stockholm nästa helg. Det är bara gnäll från Häckens sida. Jag antar att det är Gerhardsson [Peter, tränare], han brukar gnälla.
– Det fanns inget annat sätt att göra.
Men om klubbarna inte kan respektera speldatumen, kan man inte låta hemmaplansfördelen gå över till motståndaren?
– Ska man skriva in det i tävlingsbestämmelserna då eller? Så om Bravida arena varit upptagen, skulle Häcken accepterat att spela i en annan stad då? Skulle dom det? Jag blir så trött på detta. Det är inte ledningen i Häcken som gnäller, jag känner flera där. Det är Gerhardsson. Han ser orättvisor i allt.
Ytterligare kritik har riktats mot att lottningen av kvartsfinalerna flyttades med kort varsel, från söndagskvällens Sportspegeln till Gomorron Sverige 06.50 dagen därpå. Vilket innebar att man nådde 90 procent färre tittare. Speldatum och tider meddelades först senare på dagen.
– Om SVT ringer mig på lördag kväll och vill flytta lottningen till Godmorgon Sverige, vad ska jag säga då? Nej? SVT styrde detta helt och hållet. Kritiken är obefogad och okunnig.
– Sen var det först sagt att lottningen skulle ske klockan nio på måndagen. Sen ringde SVT igen på söndag och ville lotta 06.50 för då har de högst tittarsiffror. Vad ska jag säga då? Nej? Det är bara att finna sig i det.
Och dagen därpå kom semifinallottningen med väldigt kort varsel?
– När vi kom till studion på måndagen hade jag och tjänstemannen med oss utrustning för att lotta hela vägen fram till finalen. Men då sa producenten på Godmorgon Sverige att vi bara hade utrymme att lotta kvartsfinalen. Jag och tjänstemannen bestämde oss att lotta semifinalerna efter kvartsfinalerna helgen därpå, men redan efter en timme stod det klar att det var en omöjlighet att vänta så länge. Klubbarna ringde och ville ha besked och vi bestämde oss för att lotta dagen efter istället. SVT ville inte vara med på det, därför sände vi på vår egen hemsida.
Du verkar inte nöjd med SVT:s agerande?
– Nej, vi hade aviserat i god tid att vi ville lotta hela vägen till finalen och så kommer producenten för Godmorgon Sverige och säger att vi måste stryka det.
Är det rimligt att ni låter en producent för Godmorgon Sverige fatta sådana beslut om en stor svensk fotbollstitel?
– Menar du att vi en halvtimme före sändningen ska kräva att få lotta semifinalen?
Jag menar att det är en olycklig situation?
– Jag håller inte med om det. Producenten gör sitt jobb. Vad ska vi göra åt det?
Efter lottningen av semifinalerna skrev Svenska fotbollförbundet ut ett felaktigt slutspelsträd på sin hemsida. SVT gjorde sedan grafik av den informationen i sina sändningar från kvartsfinalerna, vilket ledde till förvirring.
– Jag sköter inte hemsidan så jag har ingen om det. Jag har inga kommentarer till den saken.
Hur tycker du att ni skött svenska cupen hittills i år?
– Det har fungerat på ett alldeles utmärkt sätt.
Häckens tränare Peter Gerhardsson i en kommentar till Gerhard Sagers kritik:
– Sådana uttalen säger mer om den personen än om mig. Jag ser bara saken från min klubbs synvinkel, och det är att vi mindre än en veckaninnan match inte vet om vi ska spela lördag eller söndag. Det påverkar vår planering. Jag har bara utryck den åsikten, inte gått till något personangrepp, säger Peter Gerhardsson.
 
Håll koll på det senaste – följ Sydsvenskan sport på Facebook
Gå till toppen