Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här flyttas anrika byggnaden

Efter flera års planering har Ångfärjestationen i Helsingborg nått sin nya destination. Flytten på 75 meter tog cirka 45 minuter – här kan du se den på två.

Strax efter halv fyra på måndagseftermiddagen började hjulen rulla på de två trailrar som skulle flytta det 118 år gamla huset till sin nya plats på Hamntorget.
Flera tusen nyfikna Helsingborgare befann sig på platsen för att bevittna den historiska händelsen. Marlene Harder var en av dem.
– Det var självklart att ta sig hit i dag. Jag ville se Ångfärjestationen för sista gången på sin gamla plats och för första gången på den nya.
Ångfärjestationen lyftes cirka en meter upp i luften under transporten.Bild: Mats Roslund
Flytten har förberetts under cirka en månads tid. Tolv domkrafter lyfte byggnaden 1,3 meter upp i luften innan den sänktes ner på två 75 ton tunga specialtillverkade trailers. Hela ekipaget, med hus, balkar och trailers väger 650 ton.
Långsamt flyttades sedan hela huset till en nybyggd betonggrund vid hamninloppet i Helsingborg.
Läs också Ångfärjeflytten i bilder
Ångfärjestationen har inrymt rockklubben The Tivoli som under åren fått rykte om sig att vara nordvästra skånes främsta scen för livemusik och fostrat lokala band som The Sounds.
Ångfärjestationen på sin nya plats på Hamntorget i Helsingborg.Bild: Mats Roslund
Hasse Jönsson, en av The Tivolis ägare, var naturligtvis också på plats.
– Vi har gått och väntat på den här dagen och inte riktigt vetat hur det ska bli. Nu kan vi börja om igen och gå vidare.
Flytten beräknades ta 20 minuter, men tog istället 44 minuter. Då utbröt en applåd bland Helsingborgarna på plats.
Gå till toppen