Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Knut Grane

Konstnären Knut Grane, Malmö, har avlidit, 89 år gammal. Han sörjs närmast av sina barn med familjer.

Knut Grane, den habile mångkunnige Malmökonstnären, lämnade livet veckan innan han skulle fylla 90 år. Djup sorg för familjen, stor förlust för konsten och tomhet för vänkretsen, för mig är en ovärderlig kamrat – rak, ärlig, bildad, seriös – borta.
Knut Grane var född i Göteborg och efter studentexamen på Hvitfeldtska läroverket, tre års studier på "Slöjdis" i hemstaden och ett år på Kunstakademien i Köpenhamn flyttade han till Malmö och bildade familj. Som tecknare och grafiker fick han först arbete på Svenska Telegrambyrån och sedan på Allhems förlag.
På 1960-talet började han mer och mer ägna sig åt målning och eftersom han hade förmågan att sei bilder fick han idén att göra färgrika fantasifulla collage med inspiration från jazzmusiken, dess rytm och toner, främst från Duke Ellington vars melodier ofta hade titlar som "Mood indigo", "Sepia panorma" och "Blue goose".
1967 inträffade genombrottet med en svit verk med titeln "Detroit blues". Många utställningar över hela landet – och i Paris – gav Knut Grane berömmelse som jazzmålare.
Slumpen gjorde också att han kunde överlämna personliga verk till sina två favoriter: Count Basie och Dizzy Gillespie.
Han var också stolt då han fick visa sina bilder på tv och med Arne Domnérus elitorkester som ackompanjemang.
När Sverige gjorde sin största satsning på jazzmusik i Carnegie Hall i New York år 2000 med ett fyrtiotal stjärnmusiker valdes självklart Knut till affischkonstnär.
Lika givet var det att välja honom när danspalatset Amiralen i Malmö skulle utsmyckas. Det blev en monumentalmålning över estraden med porträtt av alla jazzmusikens stora: Duke, Count, Louis, Billie, Lester bland andra.
2012 publicerade Knut Grane en högst originell bok betitlad "Jazz mood" med minnen från en oerhört betydelsefull och inspirerande New Yorkvistelse som tjugoåring 1947. Hans sista utställning ägde rum i Staffanstorps konsthall 2014 tillsammans med kollegan Jacques Zadig.
Knut var också mycket intresserad av arkitektur och undervisade i ämnet i Lund och han fick många utsmycknings­uppdrag till nya hus. Mest märklig är den 2 x 75 meter långa plåtrampen i verkstadsskolan P2:s byggnad i Hässleholm, ritad av arkitekten Kjell Aage Nilson. Skånska Brand i Lund är ett annat exempel där Knut har satt sin personliga prägel i entrén.
Det hände vid våra träffar att vi kom in på vad det var som gjorde att vi trivdes i varandras sällskap och kom fram till att vi båda var "20-talare", hade samma värderingar, fick vara med om det moderna Sveriges framväxt men givetvis var vårt största gemensamma intresse viktigt: jazzmusiken med swingens genombrott på 1930-talet.
Men framför allt, Knut Grane tillhörde en nu sällsynt sort: han var gentleman.
Gå till toppen