Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA jagar Malmös smartaste

Amerikanska universitet är på skandinavisk värningsturné.
På Borgarskolan var flest gymnasister intresserade av Stanforduniversitetet.
– Jag väljer mellan London, New York och Kalifornien, säger Andjela Lazovic från Åkarp.

"Jag vill öppna dörrarna till större möjligheter" säger Andjela Lazovic, en av många som köade till Stanforduniversitetets informationsbord.Bild: Hussein El-Alawi
Just nu är en rad amerikanska universitet på skandinavisk värvningsturné. Det görs besök i Stockholm, Helsingfors och Oslo. På onsdagen var det Malmös tur. Hit kommer även intresserade från Köpenhamn och resten av Danmark.
Det är fjärde året Malmö Borgarskola står värd för College Day Scandinavia, med möjlighet till stöd och hjälp för den som vill plugga vidare på amerikanska universitet.
I år fanns 29 lärosäten från USA på plats i Borgarskolan. Absolut längst kö av intresserade var det till bordet med personal från det prestigefyllda Stanforduniversitetet. Bland de köande fanns Andjela Lazovic. Hon är 18 år, bor i Åkarp och läser andra årskursen vid det internationella IB-programmet på Katedralskolan i Lund.
– Jag vill studera juridik. I början kanske kriminologi. Jag väljer mellan London, New York och Kalifornien.
Kommer du in?
– Ja. Jag läser IB och har tillräckliga poäng. Det är lite jobbigt med CSN och studielån. Men jag hoppas att det löser sig.
Varför inte Malmö högskola eller Lunds universitet?
– Jag vill öppna dörrarna för större möjligheter. Men sedan kanske jag kommer tillbaka till Malmö eller Lund, säger Andjela Lazovic.
När svenska lärosäten använder meritvärden eller betyg för antagning, fungerar det lite annorlunda i USA.
– Ansökningsprocessen i USA och Storbritannien är mer holistisk, säger Malmö Borgarskolas biträdande rektor Martin Roth.
Förutom meritvärden kan exempelvis flöjtkunskaper, scoutmeriter och sprinttiden på hundra meter ha betydelse för antagning och stipendier.
Elever från IB-program är särskilt attraktiva på utländska universitet. Förutom på Malmö Borgarskola finns skånska IB-alternativ i Lund, Helsingborg och Kristianstad.
Men Education USA på Borgarskolan bistår elever även från andra gymnasieskolor som när en dröm om att plugga transatlantiskt.
– Universiteten i USA vill värva duktiga studenter. Vi servar alla som vill ha hjälp, säger IB-läraren Carol Lundgren på Borgarskolan som parallellt med sitt lärarjobb arbetar för Education USA.
Stanford, som hade den längsta köbildningen på onsdagen, har enligt Borgarskolans biträdande rektor Martin Roth just nu fyra skandinaviska studenter på undergraduate-nivån. Två av dem är tidigare elever från Malmö Borgarskola.
– De tar in en eller två skandinaver om året så konkurrensen är stenhård.

Studier i USA

Education USA bistår intresserade gymnasister från hela Skåne och finns på Malmö Borgarskola. Antagningen fungerar annorlunda än i Sverige. Flera provtagningar kan krävas, liksom redovisning av fritidsaktiviteter, en personlig berättelse där den sökande berättar om sig själv och rekommendationsbrev från lärare
Gå till toppen