Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Gröna vågen banade väg för en kreativ by

På 80-talet startade de teatergrupp och byggde sin egen lekplats. Den lilla gröna vågen-byn Björnstorp med knappt 200 invånare har fostrat ovanligt många kreativa människor för sin storlek. Sedan tio år ställer Björnstorpsgruppen ut under Konstrundan. Men i år i ny lokal.

Inför mitt besök hos Inga Retka Duncanson och hennes man Alan Duncanson, båda konstnärer i Björnstorpsgruppen, har jag frågat vilken busshållsplats jag ska hoppa av vid. "Ring från bussen när du vet vilken tid den är i Knivsåsen. Det tar nämligen en halvtimme att gå till oss!" svarar Inga.
När jag går av vid vägen mellan Veberöd och Dalby står Alan och väntar med bilen. Det är han van vid. Han bär en svart T-shirt med bandnamnet "The Radio Dept" på.
– Jag har alltid den på mig. Barnbarnen frågar om jag inte har några andra kläder, berättar han.
The Radio Dept är hans son Johan Duncansons band. I en av låtarna på deras första skiva sjunger Johan: "1995 is missing buses, It's walking 15 miles to see your love".
Busshållplatsens läge och bilturen till hans barndomshem gör det lätt att förstå vad han menar. På vägen dit passerar vi huset där Johan Lundborg, som stod bakom kameran till Gabriela Pichlers "Äta Sova Dö", växte upp.
– Hans pappa Göran Lundborg var tidigare med i Björnstorpsgruppen. Nu har han ett galleri i Kåseberga, berättar Alan Duncanson innan han parkerar bilen vid sitt vitkalkade hus.
Inne i köket bjuder han och Inga Retka Duncanson på kaffe och sockerkaka. Hit till Björnstorp kom de på 70-talet, som en del av den så kallade gröna vågen.
– Vi bodde i en sommarstuga och letade hus. Genom vänner fick vi reda på att det fanns ett rivningsobjekt här, berättar Alan.
– Det ligger så fint vid åsen, säger Inga och tittar ut över den vidsträckta Lundaslätten.
– Många unga sökte sig hit. Vi hade fester och varje jul delade en av familjerna ut julgranar till alla. Det blev en fin gemenskap, lite som i "Tillsammans", fortsätter Alan.
Paret träffades i hans hemland Skottland när Inga gjorde volontärtjänst på ett sjukhus där. Alan blev hennes handledare. Inga Retka Duncanson är socionom och har arbetat inom BUP. Alan Duncanson är mentalskötare inom vuxenpsykiatrin och hjälpte kroniskt sjuka från Sankt Lars till eget boende under 70-talet. Han startade också projektet Fäladsäpplet där människor med olika diagnoser fick jobba i trädgård.
– Vi har båda haft jobb där vi träffat mycket människor. Då har det varit skönt att bo här där man kan gå flera dagar utan att träffa någon, säger Inga Retka Duncanson.
Måleriet har också varit en viktig avkoppling. Inga började måla i akvarell 2002. Tillsammans med Alan som målat länge gick hon flera kurser på en folkhögskola i Danmark där det fanns många vackra korsvirkeshus att avbilda.
På väggarna i vardagsrummet hänger flera av parets verk. Inga målar mest blommor, Alan omgivningar och landskap.
Men de är inte ensamma i byn om att ägna sig åt konst. 2004 bildade de Björnstorpsgruppen med sina konstnärsgrannar.
– Inför konstrundan det året tänkte vi: ska vi inte fixa en påskutställning tillsammans?
Gruppen har i dag sex medlemmar som alla utom en bor i byn. Nytillskottet Jacob Economou som målar akvarell bor i Torna Hällestad. Hans bror John Economou målar i akryl precis som Gertie Jönsson. Cecilia Gynning gör silversmycken.
Tidigare har de ställt ut i Norra Ugglarps bygdegård som ligger i anslutning till Björnstorp, men i år byter de lokal till Gåsapågen i Veberöd.
– Den ligger bara 50 meter från väg 11 så det blir lätt för alla som är på väg ut mot Österlen att svänga in en stund, titta på vår konst och ta en fika, säger Inga.
Hon tycker att det är kul att flera barnfamiljer nyligen flyttat till Björnstorp. Kanske är en ny grön våg på gång?
När paret Duncansons barn växte upp hade byn en aktiv teatergrupp som under flera år satte upp föreställningar i den numera nedlagda byskolan. 1982 startade Alan och två andra bybor Björnstorps IF, som nu håller till i Skrylle – en förening som i princip alla var medlemmar i. Det blev en självklarhet att ordna aktiviteter på egen hand.
– När vi ville ha en lekplats fick vi redskap av kommunen om vi satte ihop allt själva, berättar Alan Duncanson.
Björnstorp har numera ingen direkt träffpunkt. Ingen kiosk eller affär, bara en bilverkstad. Men förhoppningsvis lever den kreativa andan vidare genom de nya familjer som vill låta sina barn växa upp i den lilla byn.
– Jag hoppas att de också hittar en gemenskap här, säger Alan Duncanson.
Björnstorpsgruppen på Konstrundan
Utställningen med ungefär 10 verk per konstnär håller öppet klockan 10-17 från långfredagen till måndag annandag påsk. Adressen är Gåsapågen på Truckvägen 30 i Veberöd. Flera av konstnärerna ställer ut i andra sammanhang och några är jurybedömda.

Kreativa personer som växt upp här

*Johan Duncanson är sångare och låtskrivare i indiepopbandet The Radio Dept som bildades 1995 och skivdebuterade 2002. Två av bandets låtar var med på soundtracket till Sofia Coppolas film "Marie Antoinette".

*Filmregissören Johan Lundborg stod bakom kameran till Guldbaggebelönade "Äta Sova Dö" och har gjort egna filmer som "Isolerad" och kortfilmen "Det är svårt att flytta vuxna katter".

*Helena Josefsson sjunger i bandet Sandy Mouche och har också en solokarriär. Som ung sjöng hon i bandet Plastic Soul (som först hette Jive with Clive) som bildades av Johan Duncanson.

Gå till toppen