Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Här vill svenska studenter jobba efter examen

Google, Ikea och Volvo. Storföretagen dominerar när svenska studenter får ange sina drömarbetsgivare. Det visar en ny undersökning.

Över 24 000 studenter från 30 universitet och högskolor har i en undersökning fått rösta fram sina framtida drömarbetsgivare. Studenterna som tillfrågats pluggar ekonomi, data, juridik, civilingenjör, högskoleingenjör och fastighetsmäklare.
Precis som tidigare år är det storföretag som ligger i topp. Sökmotorjätten Google attraherar allra flest, tätt följt av Ikea, H&M, Volvo och Spotify.
Bland juriststudenterna finns inte samma företagsdrömmar. I topp på deras lista återfinns Utrikesdepartementet och FN.
De som klättrat mest på årets lista i jämförelse med tidigare år är fordonsindustrin och spelutvecklarna. Några som däremot tappar är traditionella industriföretag.
– I jakten på drömarbetsgivaren letar de svenska studenterna efter en arbetsgivare som på ett tydligt sätt kommunicerar ett högre syfte med sin verksamhet och där studenterna känner att de bidrar. Studenterna söker också arbetsgivare som tar work-life balance på allvar, som kan erbjuda kreativ arbetsmiljö och spännande produkter. Att arbetsgivaren anses vara en god referens för den framtida karriären är också viktigt. Dessa egenskaper förknippar många med Google, säger Sighsten Dahl, Employer Branding Specialist på Universum, företaget som ligger bakom undersökningen.

Topp tre: Här vill studenterna jobba i framtiden

Ekonomi
1. Google
2. H&M
3. Ikea
Civilingenjör
1. Google
2. Volvo
3. Sweco
Högskoleingenjör
1. Ikea
2. Volvo
3. Skanska
Data/IT
1. Google
2. Spotify
3. Microsoft
Juridik
1. Utrikesdepartementet
2. FN
3. Mannheimer Swartling
Fastighetsmäklare
1. Fastighetsbyrån
2. Svensk Fastighetsförmedling
3. Bjurfors

Om undersökningen

FöretagsBarometern är en heltäckande och årligen återkommande studentundersökning om karriär, arbetsliv och framtid. Undersökningen har genomförts sedan slutet av 80-talet och ger en bild av hur studenter ser på olika arbetsgivare och sin egen framtid. 24 474 studenter från Sveriges universitet och högskolor har svarat på årets FöretagsBarometer. Undersökningens svar har samlats in genom olika kanaler via internet under perioden september 2015 till februari 2016.

Bakom undersökningen står företaget Universum.

Gå till toppen