Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Id-kapning blir brottsligt

Att kapa en annan persons identitet ska vara brottsligt och olovlig identitetsanvändning införs som ett nytt brott i brottsbalken, föreslår regeringen i en proposition.
Att kapa en annan persons identitet ska vara brottsligt och olovlig identitetsanvändning införs som ett nytt brott i brottsbalken, föreslår regeringen i en proposition. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson / TT
Det är lätt att i dagens öppna samhälle att skaffa information om andra. Samtidigt står den som får sin identitet utnyttjad i regel utan skydd, eftersom det inte finns någon straffbestämmelse som direkt skyddar dem som utsätts.
"Att ta över en annans identitet ska vara straffbart. Personer ska också kunna dömas för olaga förföljelse om de genom id-kapning upprepade gånger kränker någon annans integritet", säger justitieminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli, och straffet föreslås vara böter eller fängelse i högst två år.
Gå till toppen