Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Surrealistisk våldsspiral med förvirrad handling

Triple 9

USA 2016. Regi: John Hillcoat. Med: Chiwetel Eijofor, Casey Affleck, Kate Winslet, Woody Harrelson, Anthony Mackie. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.55.
Barnen spelar first person shooter-spel och önskar sig vapen i födelsedagspresent. Deras föräldrar har tagit examen i Högre Amoraliska Läroverket och bytt de tio budorden mot de sju dödssynderna. Atlanta, Georgia, är ett ödeland av våld och död. Närmste vän förbyts snabbt till värste fiende.
Triple 9.Bild: Bob Mahoney
Så kan man – raljant men knappast orättvist – sammanfatta denna ”True Detective”-trendigt nihilistiska rånkuppfilm. Korrumperade poliser och krigsveteraner begår skräddarsydda stötar på uppdrag av en rysk-israelisk maffia. Den leds av en fängslad boss som skrämt skiten ur Putin, och hans vulgostylade skräckfru sköter därför den dagliga trafiken av plastinpackade blodiga offer till och från La Kosher Nostra.
Australiske regissören John Hillcoat har tidigare gjort sevärda actionfilmer av det hårdkokta slaget. Men ”Triple 9” – titeln är radiokod för att en polis blivit skjuten – är sönderkokt. Och någonstans har en bra film gått förlorad.
Det märks i enskilda scener, där den plottriga och förvirrade handlingen plötsligt får nerv och fokus. Som i polistillslaget mot en hispanics-gangster i ett förslummat bostadsområde. Men som helhet är handlingen en uppvisning i spretiga trådar som aldrig knyts ihop och en våldsspiral så surrealistisk att logik aldrig blir en besvärande faktor i sammanhanget.
Gå till toppen