Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tarabbands nya berättar om människorna som skiljs och far över havet.

I centrum för Tarabbands andra album finns de som nu ger sig av över Medelhavet, med hoppet om en bättre och tryggare tillvaro. Och de som stannar kvar.
Tarabband spelar med spänstig mjukhet.Bild: Sherwynd Rylan Kessler
Människorna och deras öden får tala genom musiken. Tonen sätts direkt i titel­spåret "Ashofak baden" ("vi ses sen"), om ett verkligt par från norra Irak som före avskedet tog en selfie och la ut den på sociala medier.
Längtan, samhörighet, den farofyllda båtresan och önskan om fred fyller texterna, skrivna av Nadin Al Khalidi. Flera olika bandmedlemmar står för musiken, som ligger nära orden och uttrycker samma melankoli, sorg, hopp och beslutsamhet.
Ibland går hela det akustiska bandet ihop och spelar melodislingor unisont, tungt och övertygande. Men samtidigt får det hela tiden finnas luft och rymd i låtarna, som svänger och pulserar fram med en spänstig mjukhet.
Bakom Nadin Al Khalidis själfulla sång förändras hela tiden spelet. Nya instrument, röster och musikaliska effekter läggs in, andra försvinner. Musiken blir till ett levande väsen, i ständig rörelse.
Framför allt Filip Runessons fiol ger sig ut på solotripper, men det tajta gruppspelet känns hela tiden som huvudsaken. Smakfullt och drivande jobb på olika slagverk av Amar Chaoui, Valter Kinbom och gästen Dan Svensson. Malmögruppen är öppen för olika globala influenser, men skapar ändå en renodlad stil.
Är man sugen på spretigare mixar kan kanadensiska Sultans of String rekommenderas. Här finns funkig blues och flamenco­dragningar, men framför allt förenar gruppen bluegrass och americana med indiska tonslingor. I "Blowin' in the wind" jobbar sitaren ihop med en steel­gitarr.
En sällsynt och kul stil.

TIPS

Tarabband: Ashofak baden
Sultans of String: Subcontinental drift
Alif: Aynama-rtama
Gå till toppen