Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjejer ska också vara med och göra u-båtar

En gång om året bjuder teknikföretag in tonårstjejer för att visa vad ingenjörsjobbet innehåller.
Målet är att få in fler kvinnor i yrket.
– Innan var det oklart, men nu är jag rätt säker på att jag vill bli ingenjör, säger Déspina Karida.

– Min granne jobbar här och en kille jag känner sa att det är ett flygplan, eller ubåt eller så, som är speciellt för Saab. Men jag kommer inte på någon bra fråga. När man väl ska ställa frågor får man hjärnsläpp, men sen kommer de senare. Det händer ofta mig, säger Wilda Idén.
Det är fikadags och hon sitter i en grupp med tonårstjejer i fikarummet på Saab Kockums i Malmö. De har fått varsin smoothie och muffin med rosa topping, och nu ska de skriva ner vilka frågor de hoppas få svar på under sitt besök här.
– Ett av mina mål är att inspirera er att gilla teknik. Ju mer nyfikna ni är, och ju mer frågor ni ställer, desto mer får ni ut av den här dagen, inleder Anders Wallentin som är personalansvarig för ingenjörerna på företaget.
Han berättar kort om Saab Kockums i Malmö, ett företag med 350 anställda som jobbar med militära marina produkter, säkerhet och bevakningssystem.
– Vår affärsidé är att hålla folk trygga. Vi tillverkar ju vapen, men vi vill att folk ska kunna känna sig trygga där de är, säger han.
Han visar en kurva över andel kvinnliga anställda i företaget. De kvinnliga cheferna har ökat till nästan 30 procent de senaste tio åren, medan andelen kvinnliga anställda står nästan stilla på drygt var femte anställd.
– Det finns inte så många tjejer i teknik, så mer långsiktigt kan man göra skillnad, säger Clara Bäck, som är nyanställd för att jobba med sensorsystemen på ubåten.
– Det har visat sig att de områden där Saab har många kvinnor, lyckas bättre. Så vi behöver er, säger Roman Mikulec, ansvarig för ubåtarnas elproduktion, till tjejgruppen.
Saab är huvudsponsor till IGE-Day, ett initiativ startat och drivet av kvinnliga ingenjörer, som i tre år har ordnat besök för tjejer på teknikföretag runt om i Sverige. Syftet är att få fler tjejer att välja ingenjörsyrket. Varje företag väljer själv hur de vill lägga upp besöket. Till Saab Kockums denna dag kommer 14 tjejer i tonåren.
Läs också Vem lär pojkar att ta tempen och trösta barn?
En del av tjejernas frågor blir besvarade när de samlas i konferensrummet för en föreläsning.
Hur många ubåtar har Sverige?
Svar: fem.
– Vi får inte lov att misslyckas, vi gör så få exemplar att vi måste förbereda allt noga, säger Anders Wallentin.
Kan man sommarjobba här?
– Man kan söka sommarjobb i januari februari varje år.
Är det mycket plugg? Det beror nog på hur man är lagd, säger ingenjören Josefin Starkhammar.
– För mig till exempel tar det lång tid att läsa. Det är svårt för mig att klämma en hel bok. Men har jag förstått hur de logiska sambanden i en metod funkar så kan jag sluta plugga.
Hon berättar om hur hon kom in i ingenjörsyrket: ett stort djurintresse och forskning på delfiners ekolodsystem, som hon använder hos Saab Kockums för att förbättra de system som u-båtarna har.
Tjejerna får också genom ett experiment lära sig i praktiken hur en u-båt stiger och sjunker i vattnet: stora tankar som fylls med vatten för att få den att sjunka, luft från andra tankar som trycker ut vattnet igen för att få båten att stiga.
Företaget har samlat en handfull unga kvinnliga ingenjörer som är med och pratar med de besökande tjejerna. De framhåller fördelarna med det yrke de valt: det är ett brett yrke där man behövs i allt från att bygga broar till att producera läppstift. Man jobbar mycket i grupp. Och det är kreativt.
Efter boosten av de kvinnliga förebilderna, argumenten och experimenterandet, är flera av tjejerna betydligt mer sugna på att bli ingenjörer efter besöket än de var innan.
– Innan var jag väldigt säker på att jag inte skulle läsa teknik för det är inte mina favoritämnen. Men efter att jag varit här kan jag överväga att läsa det ändå, säger Tilda Strandberg, som går i åttonde klass.
Tjejer idag väljer ofta utbildningar som traditionellt sett varit fulla av killar. Killar däremot, bryter inte alls de traditionella yrkesvalen lika mycket och söker sig till typiska kvinnodominerade jobb.
Varför?
– Män har mer makt, det har de alltid haft, och de har inte det tänket att vi ska göra som alla andra och passa in. De tänker "jag vill göra det jag vill", säger Ellen Walse.
– De har inte det intresset. Eller, de kanske lär sig att de inte har det intresset. Man lär sig att man gillar mer datorteknik, säger Déspina Karida.
– För länge sen hade männen de tunga arbetena och kvinnorna skulle ta hand om barn och gamla. Det håller väl på att ändras nu, men det är fortfarande lite så, säger Tilda Strandberg.

IGE-day

Introduce a Girl to Engineering, (introducera en flicka till ingenjörsyrket) förkortat IGE, är ett initiativ som drivs av kvinnliga ingenjörer. Målet är att ge unga tjejer en bättre bild av vad det innebär att jobba som ingenjör, och förhoppningen är att fler kvinnor ska söka sig till yrket.
IGE samarbetar med företag som sysslar med teknik. En gång om året bjuder företagen in tjejer mellan 12 och 19 år på studiebesök. Första gången dagen genomfördes var 2014. I år var det drygt 1000 tjejer som besökte 37 olika företag i 29 svenska städer.
Gå till toppen