Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

En attack på det fria ordet och hela samhället

Sveriges största dagstidningar tystades under ett par timmar på lördagskvällen.
Pia Rehnquist, Chefredaktör Sydsvenskan och Jonas Kanje, Chefredaktör Helsingborgs Dagblad.Bild: Albin Brönmark och Sven-Erik Svensson
Förutom Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads sajter gick inte Aftonbladet, Expressen, DN, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten att komma in på mellan ungefär klockan nio och elva.
Läs mer: Expert: Attacken visar vår sårbarhet
Detta ska ses som en mycket allvarlig attack mot det fria ordet men också mot en helt vital del av samhället.
De tidningar som attackerades bär en mycket stor del av nyhetsflödet i Sverige och det är till oss de allra flesta vänder sig för att läsa om vad som händer i samhället. Att det går att klippa av nyhetsförmedlingen över landet på detta viset är inte bara allvarligt för oss som företag utan en säkerhetsfråga för hela Sverige.
Ponera att attacken hade sammanfallit med någon form av krissituation. Var skulle vi som medborgare då hämta information om läget? Visserligen var inte Sveriges Radio och Sveriges Television omfattade av attacken, men givet det som hände finns det ju inget som säger att det inte hade gått att slå ut även dem.
Läs mer: Samordnad hackerattack mot nyhetssajter
Hackerattacken ställer en rad allvarliga frågor. Till att börja med till oss på de stora medieföretagen. Vad kan vi göra för att säkra utgivning och drift? Är det rimligt att vi är sårbara på det här viset? Vi pratar i och för sig om en mycket bred och långvarig attack, men så vitt vi förstår är inte överbelastningsattacker något som kräver enorma resurser eller tankekraft. Här har vi en läxa att göra.
Men även samhället – regering och myndigheter – måste ta det inträffade på största allvar. Det fria ordet, informationsflöden, nyhetsflöden och IT-säkerhet ska ha absolut högsta prioritet i en fungerande demokrati.
Det ska helt enkelt inte kunna gå att tysta de fria medierna.
Pia Rehnquist, Chefredaktör Sydsvenskan
Jonas Kanje, Chefredaktör Helsingborgs Dagblad
Gå till toppen