Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag var svartskallen som var sjyst"

Navid Modiri kom till Sverige som flykting. Tobias Swahn var tidigare nazist.
Nu ska de ut och träffa skånska skolelever för att få dem att lyssna på varandra.

Navid Modiri var två år gammal när hans familj flydde hit från Iran. Därefter har han gjort sig känd som artist, programledare och bloggare. Men på senare år har hans fokus allt mer riktats mot att göra Sverige mer inkluderande.
Tobias Swahn började engagera sig inom extremhögern som tonåring. Det var våld, frustration och hat mot invandrare.
För några år sedan läste Navid Modiri en artikel om Tobias Swahn, och tog kontakt.
–  Han hade börjat jobba mot främlingsfientlighet och för integration men kommer från ett helt annat håll än jag. Honom måste jag träffa, tänkte jag. Vi sågs över en lunch, och blev jättebra kompisar.
Om ni hade träffats för 20 år sedan, hur hade ert möte sett ut då?
– Tobbe påminner faktiskt om grabbarna från min högstadieklass, som jag hängde med. Vi satt på pizzerian ihop och sen gick jag till datasalen medan de ställde sig utanför Pressbyrån och heilade.
– Jag var svartskallen som var sjyst. "Det är inte dig vi är emot, det är de andra jävla aporna", fick jag höra. "Du är ju sjyst, du pratar ju svenska, du är som oss".
– Men det funkar ju inte att koppla loss mig från argumentationen bara för att jag inte uppfyllde deras stereotyp. Men det visste man ju inte som tolvåring.
Sedan i höstas driver Navid Modiri och Tobias Swahn en verksamhet som de kallar Samtalsaktivisterna - som går ut på att förändra hur vi pratar med varandra.
– Det var tänkt att starta som ett pilotprojekt, men sen kom den extremt utmanande hösten där debatten om invandring och integration intensifierades.
– Ganska snabbt började kuratorer, rektorer, lärare höra av sig om att det finns väldigt mycket främlingsfientliga åsikter på deras skola, eller att de har stor grupp nyanlända som är utstötta eller hamnar i bråk.
– Då insåg vi att vi måste gå live med vår verksamhet tidigare.
I början av april ska Navid Nodiri och Tobias Swahn besöka skolor i ett antal kommuner, bland annat i Malmö, Lund och Vellinge.
Vilket budskap vill ni ge till ungdomarna?
– Att det inte handlar om rätt och fel eller vi och dem. Det handlar om att vi ska leva ihop utan att ha ihjäl varandra. Den första förutsättningen är att vi ska kunna vara i samma rum och prata med varandra, även om vi har skilda åsikter eller kommer från olika delar av världen.
Om du träffar en person som är beredd att ta till våld, hur vill du nå fram för att känna dig nöjd?
– Det första jag skulle göra är att hålla käft och lyssna. Att försöka förstå och få personen att känna sig sedd och hörd. Inte att försöka förändra personen, det är ett ganska aggressivt och arrogant sätt att bemöta en annan människa.
– Vi är så fokuserade på vad vi vill säga så att vi missar att lyssna. Och människor som inte blir lyssnade på känner sig exkluderade. Först säger de nej, sen skriker de nej. Och om det motståndet inte funkar så går de till handling.
– Men jag tror alla människor vill känna sig inkluderade, oavsett om man uttrycker rasistiska åsikter eller kommer från ett annat land och känner sig frustrerad.
När man googlar ditt namn hittar man flera sajter där du kallas Naiv Modiri, för hur du vill att man ska bemöta rasism. Vad vill du säga till dem som kallar dig naiv?
– De har förmodligen rätt. Hade jag vetat exakt allt så hade jag inte vågat prova ett skit. Ska du testa nya idéer måste du vara både naiv och lite godtrogen. Samtidigt så tror jag att det kan förknippas med att vara hoppfull, att tro på människor. Och det gör jag.
– Jag känner inget behov av att gå i svaromål. Jag är mycket mer angelägen att fokusera på att visa att metoden funkar.
Gå till toppen