Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Fjädrarna i påskriset kan komma från kalkoner som plockats levande

Nyligen meddelade Lunds kommun, via Sydsvenskan, att de inför årets påskfirande inte kommer att köpa in och pynta med något material som kommer från djur (6/3). Vi välkomnar beslutet från kommunen och hoppas att det nu skrivs in i policyn att även kommande säsonger skippa fjädrarna.
Även du som konsument kan göra skillnad genom att pynta med djurvänligt material i ditt påskris.
Anledningen till att vi startade en kampanj för att få Lunds kommun att pynta djurvänligt handlar om att fjädrar som pyntat offentliga stadsmiljöer runt påsk kommer från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA. Fjädrarna skickas till Kina för färgning och packning och sedan till Sverige. Kommunen har inte kunnat garantera en god djurskyddsnivå.
Det är nämligen vanligt att fåglar plockas levande för dun och fjäderpynt. En kalkon kan plockas upp till fyra gånger under sin livstid, vilket ger en större ekonomisk vinst för företagen. Även om det skulle vara så att fåglarna plockats först efter slakt, så finns ingen garanti för att kalkonerna fötts upp under acceptabla förhållanden. Lunds kommun och leverantören kunde till exempel inte svara på huruvida kalkonerna slaktats med bedövning eller ej. Produktionskedjan är lång och svår att följa upp, men kalkonindustrin i USA har flera gånger avslöjats med dolda kameror som visar den fruktansvärda verklighet som fåglarna lever i.
Varje år dödas nästan 300 miljoner kalkoner i USA. Så gott som alla tillbringar hela sina liv i djurfabriker och skyddas inte av några federala djurskyddsregler. För att hindra kalkonerna från att skada varandra i den trånga och stressande miljön klipps deras tår och näbbar, utan bedövning. Även den flik under hakan som de manliga kalkonerna har kan klippas av utan bedövning, för att förhindra att andra kalkoner biter på den. Kalkonerna är dessutom avlade för att bli så stora som möjligt på så kort tid som möjligt, för att öka lönsamheten. Kalkonerna är nu så stora att de inte kan föröka sig på naturlig väg.
Lunds kommuns beslut har inspirerat flera andra kommuner (bland andra Helsingborg och Luleå) som också kommer att pynta djurvänligt i år. Djurens Rätt Lunds kampanj har gått ut på att informera medborgare och kommunens politiker om var fjädrarna kommer ifrån. Väldigt få känner till att de neonfärgade påskfjädrarna faktiskt kommer från fåglar.
Du som konsument kan vara med och påverka djurens situation. De fjädrar som säljs i butikerna kommer i regel från samma kalkonindustri som de fjädrar kommunen använt. Det finns knappt några syntetiska fjädrar på marknaden och fjädrar tas inte tillvara i svensk fågelindustri. Men – misströsta inte. Det finns massor av material att använda istället, som kan vara minst lika vackra och färgglada i påskriset. Återvunnen papp, tygremsor eller andra mer miljö- och djurvänliga material är bara några exempel. Bara fantasin sätter gränser! Låt oss alla fira en påsk som är glad, även för djuren.
Camilla Bergvall
Carolina Ekström
Gå till toppen