Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jan-Öjvind Swahn har avlidit

Folklivsforskaren och Lundaprofilen Jan-Öjvind Swahn har avlidit vid 90 års ålder. "Jag hade aldrig tänkt bli mer än 70", sade han till Sydsvenskan för fem år sedan.

För den breda publiken blev Jan-Öjvind Swahn känd framför allt som programledare i "Fråga Lund" och senare även ett antal andra tv-program.
Många minns hans karakteristiska glasögon från tv.
Framför allt var han dock folklivsforskare och författare till ett stort antal böcker, bland annat om troll, änglar, vampyrer och varulvar i folktron samt om kulturhistoria kring mat och dryck.
Ett viktigt forskningsprojekt som han under ett antal år deltog i var kartläggningen av folksagor av minoritetsfolket kammu i Sydostasien.
Han var även chefredaktör för Bra Böckers lexikon, ingick i Nationalencyklopedins vetenskapliga råd och var under en period chefsbibliotekarie på Nordiska museets bibliotek.
Han var en känd profil i det akademiska livet Lund, där han hade många förtroendeuppdrag från 1950-talet och framåt, bland annat som karnevalsgeneral för 1958 års Lundakarneval. Fast Jan-Öjvind Swahn fick en finare titel än kollegerna före och efter – han fick vara karnevalsamiral.
Jan-Öjvind Swahn var gift tre gånger och fick fyra barn. Han var född i Karlskrona men bodde större delen av sitt liv i Lund. 2009, när hans syn hade försämrats, flyttade han dock till ett radhus i Brösarp på Österlen, där han fick hjälp av sin dotter.
I en intervju till Sydsvenskans Björn Sjö inför sin 85-årsdag uttryckte Jan-Öjvind Swahn överraskning över att han lyckats bli så gammal.
– Ett misstag, så som jag har levt. Jag hade aldrig tänkt bli mer än 70.
Gå till toppen