Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jan-Öjvind Swahn har avlidit

Folklivsforskaren och Lundaprofilen Jan-Öjvind Swahn har avlidit vid 90 års ålder. "Jag hade aldrig tänkt bli mer än 70", sade han till Sydsvenskan för fem år sedan.

För den breda publiken blev Jan-Öjvind Swahn känd framför allt som programledare i "Fråga Lund" och senare även ett antal andra tv-program.
Många minns hans karakteristiska glasögon från tv.
Framför allt var han dock folklivsforskare och författare till ett stort antal böcker, bland annat om troll, änglar, vampyrer och varulvar i folktron samt om kulturhistoria kring mat och dryck.
Ett viktigt forskningsprojekt som han under ett antal år deltog i var kartläggningen av folksagor av minoritetsfolket kammu i Sydostasien.
Han var även chefredaktör för Bra Böckers lexikon, ingick i Nationalencyklopedins vetenskapliga råd och var under en period chefsbibliotekarie på Nordiska museets bibliotek.
Han var en känd profil i det akademiska livet Lund, där han hade många förtroendeuppdrag från 1950-talet och framåt, bland annat som karnevalsgeneral för 1958 års Lundakarneval. Fast Jan-Öjvind Swahn fick en finare titel än kollegerna före och efter – han fick vara karnevalsamiral.
Jan-Öjvind Swahn var gift tre gånger och fick fyra barn. Han var född i Karlskrona men bodde större delen av sitt liv i Lund. 2009, när hans syn hade försämrats, flyttade han dock till ett radhus i Brösarp på Österlen, där han fick hjälp av sin dotter.
I en intervju till Sydsvenskans Björn Sjö inför sin 85-årsdag uttryckte Jan-Öjvind Swahn överraskning över att han lyckats bli så gammal.
– Ett misstag, så som jag har levt. Jag hade aldrig tänkt bli mer än 70.
Gå till toppen