Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö stad tvingar Kontrapunkt att stänga härbärge

Kontrapunkt har det senaste halvåret gett hundratals flyktingar och EU-migranter tak över huvudet.
Nu hotar Malmö stad med 500 000 kronor i vite om inte övernattningarna upphör.

Anna-Maria Goralsl bodde tidigare i Sorgenfrilägret, men senaste månaden har hon fått tak över huvudet hos Kontrapunkt.Bild: Hussein El-Alawi
Efter att lägret vid Norra Sorgenfri jämnats med marken undrade många var alla EU-migranter tog vägen.
Nu vet vi.
En majoritet nobbade Malmö stads tillfälliga härbärge, som lade ner i slutet av februari, och vände sig till Malmös ideella krafter: Johanneskyrkan och kulturhuset Kontrapunkt.
Efter rivningen av lägret har Kontrapunkt många nätter fyllt de 68 sängplatserna med hemlösa EU-migranter, något som de hittills valt att ligga lågt med av säkerhetsskäl.
Att de nu väljer att berätta beror på att verksamheten är nedläggningshotad.
Stadsbyggnadskontoret konstaterar att det inte finns bygglov för övernattning samt att brandskyddet har allvarliga brister. Nu hotar kontoret med 500 000 kronor i vite till fastighetsägaren –  som Kontrapunkt hyr av –  om inte övernattningarna upphör.
Fastighetsägaren riskerar även en byggsanktionsavgift på 112 000 kronor.
– Senaste halvåret har Kontrapunkt tagit ansvar där kommunerna och staten brustit. Vi har inte fått en krona för det och nu ska vi få böter istället. Det är så den känns, säger Johanna Nilsson, aktiv i Kontrapunkt.
– Det känns som att vitet inte är riktat mot oss eller ägaren utan mot romerna.
Anton Broberg Holm, stadsbyggnadskontorets handläggare i ärendet, säger att kontoret öppnat upp för att diskutera ett tidsbegränsat bygglov, men att lokalen då måste byggas om för att uppfylla brandskyddskraven.
– Vi har bedömt att planen inte medger den här typen av övernattning. Antingen får de söka bygglov, eller sluta använda lokalen till det här, säger han.
Det är ovanligt med vitesbelopp på en halv miljon kronor. Som jämförelse kan nämnas att ägaren till marken på Norra Sorgenfri, där migrantlägret växte fram under flera år, fick viteshot om 50 000 kronor.
Men Anton Broberg Holm menar att det höga beloppet är motiverat.
– Idén med viten är att de aldrig ska behöva dömas ut, att de ska verka avskräckande. Och hälsa och säkerhet är en väldigt viktig fråga för oss, säger han.
Att det skulle gå att få ett tillfälligt bygglov är ett resonemang som Johanna Nilsson bara delvis känner igen.
– Problemet är att det inte finns bygglov att få för den här typen av akutboende. Det vet de om. Vi har inte fått några besked om hur vi ska göra det, säger hon.
Tidsfristen går ut redan på måndag. Och ännu finns inga tecken på att parterna kan komma överens.
– Vi har ingen möjlighet att betala viten, vi vill fortsätta att ha en dialog om hur vi ska göra för att folk ska slippa sova på gatan. Det är inte värdigt en stad som Malmö att göra så här, säger Kontrapunkts Jonas Bjärby och tillägger:
– Vi tar brandsäkerheten på yttersta allvar. Men vi har samma brandskydd nu som under flyktingkrisen, och eftersom det handlade om en tillfällig verksamhet sa räddningstjänsten ok.
Johanna Nilsson igen:
– Det vi vill ha är ett bygglov som gör det tillåtet för oss att ställa om lokalen från föreningsverksamhet till akutboende när behoven uppstår. Då skulle vi och andra föreningar kunna hjälpa till när det behövs, utan att behöva driva permanenta härbärgen, säger hon.
Gå till toppen