Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arkitekt starkt kritisk mot byggplan

Planerna på ett nybygge vid Stora Algatan invid Kulturen sågas av nätverket Arkitekturupproret.
– Huset ser massproducerat ut, säger arkitekten Albert Svensson som ritat ett eget förslag som snart ska presenteras för politikerna.

Det är på en parkeringsplats i de gamla kvarteren söder om Kulturen som en fastighetsägare vill bygga ett femvåningshus.
Arkitektfirman Fojab har ritat ett förslag som innebär 38 lägenheter och ett underjordiskt garage. Gatufasaden muras i rött tegel med inslag av reliefmurning för att samspela med jugendhuset intill. Balkongerna får metallräcken och takvåningarna kläs i plåt och får glaskupor.
Men nätverksgruppen Arkitekturupproret ryser och kallar förslaget för "tråkig halvmesyr".
Förvisso gillar nätverket stadsbyggnadskontorets ambition att "läka ihop gaturummet längs Stora Algatan och knyta an till de historiska stadsstrukturer som finns i den centrala stadskärnan".
Men det förslag som presenterats drar ner helhetsintrycket av Kulturkvadranten, anser gruppen.
– Förslaget är inte det värsta jag sett, men det är tragiskt och trivialiserar en värdig miljö. Det är fel att sätta in ett hus som ser massproducerat ut och som inte tar hänsyn till omgivningen, säger nätverkets arkitekt Albert Svensson till Sydsvenskan.
Man kan också tycka att det är fint att bryta av gammalt med nytt?
– Att bryta av har inget värde. Jämför med andra genrer. Det känns väl inte särskilt piggt med ett dissonant gitarrsolo i en symfoni? Vill man bygga modernt kan man göra det vid Olympen i så fall.
Läs också Femvåningshus kan byggas söder om Kulturen
I Albert Svensson förslag har byggnadsfasaden fått horisontella band, fönstren är regelbundet satta och huset har fått en frontespis (takkupa).
Varifrån har du fått inspiration?
– Jag har tagit hänsyn till platsens estetik. Jag hämtar inspiration från den tradition som jag är en del av.
Han har inga höga förhoppningar att politikerna i byggnadsnämnden ska köpa hans förslag.
– Men jag är glad om det blir en debatt, säger han.
Byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) har tittat på förslaget och tycker att det är intressant.
– Samtidigt framhåller de att ritningen från Fojab är negativ. Det tycker inte jag.
Han ska träffa nätverkets representanter i nästa vecka när byggnadsnämndens arbetsutskott har möte.
– Jag välkomnar förslaget. Men om de menar att nya hus måste se ut som gamla håller jag inte med. Om de menar att nya hus kan se ut som gamla, då håller jag med, säger han och påpekar att han inte har någon aning om vad Albert Svenssons förslag kostar att genomföra.
– Det är kanske oerhört mycket dyrare än Fojabs.
Gå till toppen