Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllad Malmökock ska göra asiatisk streetfood i Malmö saluhall

Malmö saluhall får sin egen asiatiska streetfood-restaurang när en av Malmös hyllade kockar startar eget för första gången.
Den australiensiske kocken Wade Brown flyttade till Malmö 2008 på grund av kärleken. Ganska snabbt träffade han Andreas Dahlberg och tillsammans drog de igång den omtalade restaurangen Bastard där han jobbade i flera år. Efter kortare jobb på Belle Epoque och Spoonery så hakade Wade Brown förra året på när Ivan Jurman skulle starta Kvarteret Åkern på Nobelvägen.
Men nu har viljan att starta helt eget blivit för stor. När Malmö saluhall öppnar i november kommer Wade Brown att vara hjärnan bakom saluhallens asiatiska streetfoodrestaurang.
– Asiatisk mat är en stor passion för mig. När jag jobbade som kock i Australien så hamnade vi alltid på kinesiska restauranger efter jobbet och åt anka och bläckfisk. Jag tycker inte att det finns något ställe i Malmö som gör just det jag tänker göra, så jag hoppas kunna skapa något unikt som folk ska gilla, säger Wade Brown.
Just nu är det exakta konceptet lite oklart säger han för mycket hänger på hur man kan få till köket i saluhallen.
– Det kommer att vara kinesisk, japansk och koreansk inriktning. Idén från början var att öppna en nudelbar, men jag vill kunna göra mina egna nudlar och buljong och jag vet inte om det går att massproducera det på det lilla utrymmet vi har i saluhallen. Så vi försöker hitta ett förberedningskök för att klara av det. Annars blir det mer enkel asiatisk streetfood.
Wade Brown exemplifierar med kinesiska crepes med ägg, hoisinsås, grönsaker som man äter ihoprullad som en kebab.
– Det kommer definitivt att finnas ramen-soppor och san choy bow som är salladsblad som man fylled med innehåll. Jag tänkte också ta in fritös och fritera fisk.
Vad ska stället heta?
– Vi har många namn på förslag, men inget är bestämt än.
Varför öppnar du just i Malmö saluhall?
– I början var jag faktiskt lite skeptisk till om konceptet skulle hålla. Men Nina och Martin [Karyd] har hjärtat på rätta stället och det är fantastiska personer som ska öppna ställen där så det känns spännande. Alla säger att Malmö saknar en riktig saluhall och jag tror att detta kan bli något väldigt speciellt.
När slutar du på Kvarteret Åkern då?
– Jag vet inte. Jag hoppas få fortsätta över sommaren och börja jobba heltid på saluhallen från september.
Är detta ett koncept du tänker kan växa?
– Det vore det ultimata. Jag hoppas att det kan skapa tillräckligt mycket intresse hos folk så att jag kan skapa en ännu större restaurang eller skapa många små hål-i-väggen-restauranger.
Malmö saluhall öppnar i november. Dygnet Runt beskrev i denna artikel hur saluhallen ska bli och sedan dess har det blivit klart att även Holy Greens och Casual Streetfood-ägaren Peter Martinssons mackeria ska flytta in.
Håll koll på Malmös krogliv– följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen