Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

IS är på väg åt samma håll som al-Qaida

IS är i sin terrorverksamhet på väg åt samma håll som en gång al-Qaida. Islamiska staten överger symboliska terroristmål till förmån för angrepp mot folksamlingar – allt i syfte att skapa så många civila dödsoffer som möjligt.
Bild: Valentin Bianchi
"IS har en preferens för mjuka mål med potential för massdöd", heter det i en färsk rapport från Europol.
Terrorattackerna i Bryssel i tisdags riktades dels mot avgångshallen på Bryssels flygplats, dels mot en tunnelbanevagn i centrala Bryssel.
Målen var utvalda med ett enda syfte: att orsaka så många dödsoffer som möjligt. Det accentuerades av att det var spikbomber som detonerade. Även den som bara träffas av fragment från en sådan bomb har små chanser att överleva när spikar tränger in i vitala organ.
Tillvägagångssättet stämmer väl in i det modus operandi som västeuropeiska terroristexperter numera förknippar med Islamiska statens dåd utanför Mellanöstern.
Enligt en färsk rapport från den europeiska polismyndigheten Europol ändrade IS inriktningen i sina terroristattacker i fjol, framför allt i samband med attackerna mot Paris den 13 november.
Enligt Europolrapporten markerade IS en vilja att "bli globalt" genom att först attackera Frankrike – "men också andra av EU:s medlemsstater i framtiden".
IS har genom bombdåden i Paris och Bryssel, men även genom flera bombdåd mot stora folksamlingar i Turkiet, visat att man kan iscensätta stora och samordnade terrorattacker mot flera platser samtidigt.
Det skapar nervositet för att kollektivtrafik, idrottsevenemang, museer och uteserveringar kan bli angreppsmål i fler europeiska huvudstäder.
IS har sedan flera år genomfört blodiga bombdåd på olika platser i Irak med hundratals civila dödsoffer, men de attacker som från 2014 genomförts utanför Mellanöstern drabbade först symboliska mål.
De riktades mot Judiska museet i Bryssel, mot enskilda poliser och soldater i Australien, Kanada, Frankrike och USA, mot satirtidskriften Charlie Hebdo i Paris, mot en judisk kosherbutik i Paris, mot ett Lars Vilks-seminarium i Köpenhamn, mot västerländska turistmål i Tunisien.
IS påstås sedan dess ha skapat en organisation för internationell terrorism. Europol hänvisar till underrättelserapporter om att IS fått ett nytt "kommando för yttre åtgärder".
Enligt brittiska Sky News, som kommit över ett register över 22 000 IS-funktionärer, har Islamiska staten skapat en särskild självmordsbrigad. Den består bland annat av västeuropéer som på sina rekryteringskort kryssat i att de är redo att utföra självmordsdåd i Islamiska statens namn.
I arsenalen finns självmordsbälten, automatkarbiner av typ AK-47 och nu också spikbomber. På sikt kan ytterligare vapen komma till. Mardrömmen vore en attack med kemiska vapen.
Hotet mot Europa förstärks dessutom av att terroristcellerna blivit mer potenta. Lokalt radikaliserade individer har i cellerna kompletterats med allt fler IS-anhängare som återvänt från Syrien med erfarenhet från skarpa krigs- och terroristoperationer.
Enligt Europol är det dock svårt att avslöja terrorplaner i förväg. När enskilda terroristceller väljer angreppsmål har de lokala ledarna stor taktisk frihet att anpassa sina planer till lokala omständigheter.
Islamiska statens nya terrormetoder påminner om hur al-Qaida strax efter millennieskiftet bytte taktik och angreppsmål.
På 1990-talet gjorde sig al-Qaida känt för spektakulära attacker mot symboliska mål, bland annat mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania samt mot den amerikanska jagaren USS Cole i Jemen.
Efter attackerna mot New York och Washington i september 2001 riktades al-Qaidas terrordåd nästan enbart mot "mjuka mål", angreppsmål som saknar försvar mot våldsamma angrepp.
Europol betonar dock i sin analys att det nya terrorhotet är månghövdat. IS är inte den enda religiöst inspirerade terrororganisation som hotar Europas huvudstäder. al-Qaida är alltjämt en faktor att räkna med. Och attacker från "ensamvargar" som inspireras av IS och al-Qaida utgör fortfarande en allvarlig risk.
Gå till toppen