Skåne

Skånetrafiken glömde tåg med passagerare

Skånetrafiken glömde ett helt, eller kanske halvt, Öresundståg i Hässleholm i veckan. Passagerarna fick slå larm till Skånetrafiken.

En grupp passagerare försökte kliva ombord på Hässleholms station, men dörrarna var stängda. Föraren sa att de fick vänta tills tåget hade kopplats ihop med ett annat tåg.
– När det var klart öppnades dörrarna och vi var ett tiotal som steg ombord, säger Jill Müller, som var på väg till Lund och vidare till Göteborg.
Sedan hände ingenting.
– Jaja, det är väl en normal försening, tänkte jag. Vi tyckte det var konstigt att inget hördes i högtalarna, så jag lämnade min plats längst bak och gick till det främre tågsättet, men dörren dit öppnades inte.
Så Jill Müller gick tillbaka och berättade för de andra.
– Vi skojade om att Skånetrafiken hade glömt oss.
En man i orange overall gick igenom tåget, tryckte på några knappar och klev av. Klockan tickade och inget hände.
– Då blev jag riktigt otålig och ringde Skånetrafiken, som tyckte vi skulle tala med tågvärden, men här fanns ju ingen.
Ett annat tåg mot Lund väntade vid plattformen och passagerarna reste sig för att ta det i stället, men dörrarna gick inte att öppna. Vid det laget hade tåget blivit mörklagt, och strömmen avstängd.
– Folk ringde sina jobb och i telefon lovade Skånetrafiken att skicka hjälp. Efter viss väntan öppnade passagerarna en av dörrarna med våld. Trots att fotsteget inte sköts ut kunde alla lämna tåget. En grupp upprörda passagerare hade ett uppriktigt samtal med några tågvärdar på plattformen. Då hade vi väntat i bortåt en timme.
– Jag sprang till ett annat tåg. I Lund kom jag vidare med en kollegas bil.
Hon tycker att tisdagsmorgonens händelse är en skandal och det tänker hon tala om för Skånetrafiken.
– Tänk om det hade varit barn som varit instängda i tåget, säger Jill Müller.
På Skånetrafiken håller man med om att det var en olycklig situation.
– De blev bortglömda, hur hemskt det än låter. Det är ytterst beklagligt, säger Helene Holmqvist, på Skånetrafikens presstjänst.
Hon uppger att passagerarna kommit ombord utan att förare eller tågvärd hade en aning om det. De hade uppfattningen att tåget som blev kvar aldrig hade öppnats för påstigning. Och eftersom hopkopplingen av de två tågen misslyckades, körde det främre iväg utan det bakre där passagerare väntade.
Saken utreds och ska inte upprepas, säger Helene Holmqvist och uppmanar de drabbade resenärerna att ta kontakta med Skånetrafiken.
Gå till toppen