Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Starkt om kampen mot knarket

Monalisa Story

Sverige, 2015. Regi: Jessica Nettelbladt. Med: Monalisa Story. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.30.

När vi möter Monalisa är hon uppe i livsfarliga doser av heroin, stesolid och doloxene. Vi får se när hon tar sina droger inne på ett solarium i hemstaden Malmö, en spruta i ljumsken och tabletter. Det gör ont att se hur sjuk och dålig hon är.
I åtta år följde dokumentärfilmaren Jessica Nettelbladt Monalisa genom svåra och lyckliga perioder. Det måste ha varit smärtsamt många gånger, men resultatet av regissörens känslighet och Monalisas mod och ärlighet är en stark film man inte glömmer.
”Monalisa story” fogar sig till den stolta, svenska dokumentärtraditionen, intill Stefan Jarls Modstrilogi eller, för att ta ett nyare exempel bland många, Anna Perssons och Shaon Chakrabortys ”Förvaret”.
Nettelbladt har sitt eget, mindre uttalat samhällskritiska angreppssätt. Precis som i sin förra film, ”Jag är min egen Dolly Parton” (2011), bygger hon en tydlig dramaturgi kring personlig kamp, kris och utveckling. Så konstrueras en berättelse av den rätt förvirrande upplevelse som livet är.
I ”Monalisa Story” fungerar det eftersom Monalisas tillvaro gör motstånd mot alltför strikt berättarstruktur och verkligen är en kamp på liv och död. Ibland handlar den om att finansiera missbruket, i grunden om att lämna det. Monalisas bakgrund vävs in tillsammans med hennes egna reflektioner, också i dikt och musik.
När hon möter kärleken i sin Fredrik slår det gnistor om lyckan. När de blir vräkta tappar de fotfästet och hamnar på missbrukarhotellet Norrvalla. Då är vi i helvetet med dem. Uppförsbacken mot det hyfsat ordnade liv de drömmer om är hjärtskärande brant.
Filmen skildrar svek, skam, anhörigas oro, och för den som någon gång sett missbruk på nära håll är igenkänningen brutal. Den är också ett inlägg i den narkotikapolitiska debatten och bidrar med insikter om hur missbruk kan förstås. Heroin är till exempel det starkaste lugnande medel som finns.
Men framför allt är filmen ett lyhört porträtt av två människor som framträder med integritet och värdighet i viljan att visa sin verklighet.
Filmen har premiär på långfredagen. Jessica Nettelbladt gästar premiärvisningen på Panora i Malmö, kl 18.
Gå till toppen