Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Terroristerna har inte lyckats få stopp på resandet

Svenskarna låter sig inte skrämmas av terrorhotet. Det dröjer några veckor – sedan är resandet till utsatta turistmål tillbaka på samma nivå som tidigare. Men det finns undantag: platser där turister själva varit måltavlor.

Rädsla och osäkerhet är terrorismens främsta syfte. Och inte sällan är måltavlorna för terrorattacker just transportnätet, vare sig det handlar om flygplatser, tunnelbanelinjer eller platser där turister samlas.
Efter varje terrorattack märker också resebyråerna en våg av avbokningar. Men den är kortare och mindre än man kanske kan tro.
– Efter några veckor är resandet tillbaka på samma nivå som tidigare, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.
– Vi tänker rationellt kring resandet; risken att jag ska vara i just den storstaden, just när det händer något, är trots allt väldigt liten. Paris, till exempel, är populärare inför sommaren 2016 än i fjol.
Den starka svenska ekonomin betyder i sammanhanget långt mer än en upplevelse av risk. Resandet är helt enkelt otroligt viktigt: det första vi lägger pengar på när konjunkturen lyfter, det sista vi slopar när den viker nedåt igen. Hos Ticket, som har 25 procent av resebyråmarknaden i Norden, har bokningarna inför sommaren 2016 ökat med 14 procent.
– Vi gjorde en undersökning nyligen. I den säger 39 procent att de våren 2016 funderar mer än tidigare över riskerna. Men bara 7 procent sa att oron för terrorattacker fått dem att resa mindre än tidigare, fortsätter Karin Starkman Ahlstedt.
Undantaget är resmål där turister själva blivit måltavlor. Det gäller till exempel Tunisien, där tjugo turister dödades i en attack i mars 2016 och Egypten, där turister upprepade gånger angripits och dödats.
– Turismen till Tunisien är helt borta idag, och Egypten ligger på en väldigt låg nivå, konstaterar Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på Resia.
Nu hotar samma terrorrädsla att helt stjälpa ett av svenskarnas riktigt stora resmål, Turkiet.
– Om utvecklingen fortsätter så här, så löper Turkiet risk att gå samma väg som Egypten. Vi ser redan en rejäl nedgång, trots att ”turkiska Rivieran” ligger långt från både Istanbul, Ankara och konflikten i Syrien, säger Bo Jakobsson.
Resandet och resenären består alltså, även om resmålen kan skifta. Och sambandet mellan ökat välstånd och ökat resande tycks inget kunna rå på. Mer pengar, mer resor. Ännu mer pengar, ännu längre resor.
Att resa har också fått en ny innebörd, framför allt genom sociala medier och för en ung, ständigt uppkopplad generation; ett inslag av uppvisning och bekräftelse.
– Resandet är oerhört viktigt idag, det ger socialt kapital och är fundamentalt för mångas identitet, resonerar Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Och mot en så viktig funktion i våra liv som resandet väger – trots allt – en upplevelse av terrorhot lätt. Än så länge.
– Dessutom kan det för en del resenärer säkert finnas en status i att resa till en farlig plats, eller att resa till Paris trots det som hänt, säger Stefan Gössling.
Det är en upplevelse som uttrycks av de resenärer vi hejdar i ankomsthallen på Kastrup.
– Man kan ju dö hemma i sitt kök, eller hur? Du kan inte låsa in dig själv. Det är farligt att leva överallt, säger Lundabon Anna Natt och Dag.
Hon och väninnan Yvonne Bylén ska snart ut igen, till Amsterdam.
– Jag har nog en ganska fatalistisk inställning, tror jag. Händer det så händer det. Fast jag hade nog inte åkt till Egypten igen, som jag gjorde i slutet av 1980-talet, säger Yvonne Bylén.
Gå till toppen