Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ygeman: Säpo arbetar för högtryck

Efter terrorattackerna i Belgien fortsätter den svenska polisen att bevaka flygplatser och andra knutpunkter.
Och Säpo arbetar för högtryck.
— Men hittills har det inte kommit fram någon länk mellan det som hände i Bryssel och Sverige, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Efter terrordåden i Bryssel på tisdagen fattade polisens Nationella operativa avdelning (Noa) beslut om förstärkt bevakning på svenska flygplatser och platser där många människor vistas och passerar, ett beslut som de håller fast vid.
— Vi har beslutat om fortsatt tillsyn på flygplatser med internationell trafik, vid knutpunkter för allmänna transportmedel och publika platser enligt regionala bedömningar, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid Noa.
Hon uppger dock att det inte finns något konkret hot mot Sverige eller svenska intressen som ligger bakom tillsynsbeslutet.
Varje region bestämmer vilka platser där man vill göra tillsyn.
Enligt Anders Ygeman (S) har man inte funnit några svenska kopplingar till terrordåden i Bryssel.
— Vi har ännu inte fått någon sådan information. Polis och Säkerhetspolisen arbetar för högtryck för att se om det finns länkar till Sverige från attentaten i Belgien och vilka de i sådana fall skulle vara, säger han till TT
Ygeman berättar att det i dagsläget inte finns några planer på att ytterligare höja säkerhetsnivån i Sverige.
I Stockholm är det hög polisiär närvaro på bland annat på Centralstationen och större tunnelbanestationer.
— Eftersom en del människor upplever sig otrygga försöker vi skapa trygghet genom att närvara och svara på frågor. Vi kommer att ha den här bevakningen så länge vi upplever att det behövs, säger Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen.
Storstockholms lokaltrafik (SL) har också höjt beredskapen efter terrordåden i Bryssel. Bland annat genom att fler övervakar de 4 600 kameror som finns uppsatta i tunnelbanesystemet, skriver Dagens Nyheter.
— Det handlar främst om att vi ska kunna reagera snabbt och brett om vi får indikationer på att någonting inte är som det ska, säger Lovisa Åbom vid SL:s presstjänst till tidningen.
Med anledning av terrorattackerna höll regeringskansliet en tyst minut på onsdagen.
Gå till toppen