Skåne

51 nybakade poliser till Malmö – men inga till nordvästra Skåne

Malmös brottslighet får polisen att styra mer resurser till staden. I sommar utökas antalet anställda med 51 nyutbildade poliser – en förstärkning med 7–8 procent.

Polisen på bilden har ingenting med artikeln att göra.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Polisen i Malmö har ungefär 930 anställda. Av dem är cirka tre fjärdedelar polismän; resten är civilanställda. Mot den bakgrunden är förstärkningen om 51 personer inte obetydlig.
– Det är en del av vad Rikspolisstyrelsen lovat, ett sätt att möta de uppgifter vi måste klara av i Sverige tredje största stad.
Det tycks alltså som om det senaste årets våldsvåg i staden, med mord, skjutningar och bombattacker, gjort intryck. Och Stefan Sintéus bekräftar att de nya poliserna kommer att ge Malmöpolisen möjlighet att prioritera.
– Vi behöver poliser som är specialister på att arbeta med den grova organiserade brottslighet vi har här i Malmö. Kommer det in nya medarbetare kan erfarna utredare koncentrera sig på sådana uppgifter.
Vana vid att göra husrannsakningar med förhöjd risk, god lokalkännedom och kompetens rörande ny teknik är viktigt för gängspanarna, menar Stefan Sintéus.
De nya poliserna tillträder sina tjänster under sommaren 2016.
Polisen i region Syd har fått sig en total tilldelning om 109 nyutbildade polisassistenter. De börjar sin tjänstgöring i juli i år. Fördelningen av nyutbildade är dock ojämn. Bara tre av totalt fem polisområden inom den nya polisregion Syd får tilldelning. I Skåne är det bara nordvästra Skåne som bli utan.
Utöver Malmös 51 nya polisassistenter placeras resterande i det nya polisområdet med det något aviga namnet Sydvästra Götaland som omfattar nordöstra Skåne, delar av Kronbergs län och en bit av Blekinge samt i polisområdet södra Skåne. De båda områdena får 29 polisassistenter var.
I nordvästra Skåne blir därmed polisen helt utan tillskott i sommar.
Annika Stenberg är chef för polisregion Syd och enligt henne är förklaringen att man vill fördela resurserna så att alla polisområden så långt möjligt får samma förutsättningar att bedriva sitt arbete.
– Det ska alltså inte spela någon roll för medborgarna på vilken ort de bor.
Att det skulle betyda att polisen är välfolkad i nordvästra Skåne vill hon dock inte säga. Men väl att bristen där i förhållande till andra områden inte är lika stor.
– Det är ju inte så att alla har det så bra som de skulle vilja ha det.
Fördelningen bygger på en rad faktorer som exempelvis hur allvarlig brottsligheten är, hur många människor som bor i området, hur stort det är och hur personalsituationen ser ut i dag.
Gå till toppen