Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Jägarna lägger miljoner dagar på naturvård

Hans Ryttman skriver att han tycker det är fel att jägarna ska få bestämma över faunan (23/3). Som jägare kan jag inte annat än att hålla med, det bör inte ligga på något enskilt särintresse att ensamt bestämma över vår svenska natur. Nu är lyckligtvis inte verkligheten sådan som Ryttman vill göra gällande. I Sverige vilar det ansvaret ytterst hos riksdagen som genom beslut och lagstiftande styr.
Läs också Fel att jägarna ska få bestämma över faunan
Låt mig komma med några dagsaktuella siffror. Av svenskarna har sedan 2010 85–91 procent en acceptans för jakt. Den är minst i söder, där Ryttman bor, och ökar ju längre norrut i landet man kommer. Högst i världen faktiskt.
Under 2015 utförde jägarna trafikeftersök på vilt vid de över 48 000 viltolyckor som inträffade under året. Här kan man verkligen prata om att förhindra att djur utsätts för onödigt lidande. Jägarna ställer upp dag som natt i ur och skur av omtanke för det vilda.
Ryttman visar tydligt att han inte förstår jakten och därför inte heller vill acceptera den. Jägarna ser sig som en del av naturen och som brukare av den. Jag tror inte de flesta vet hur många dagar jägarkåren lägger på naturvård varje år. Svaret är cirka 3 miljoner dagar. Det ger samhället biologisk mångfald genom viltvård, biotopvård och annan naturvård till ett värde motsvarande 2,1 miljarder kronor. Däri ingår de 500 miljoner skattade kronor jägarna lägger på foder och andra viltvårdande åtgärder varje år.
Så nästa gång du står och fågelskådar och ser artrikedom, variation och hänförs av vår svenska natur. Varsågod Hans. Det bjuder vi på.
Jonas Paulsson
ordförande Jägareförbundet Skåne
Gå till toppen