Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Foto är större än någonsin

Mattssons foto på Klostergatan rullar på mot 100. Och verkar inte behöva käpp eller ens läsglasögon.
– Intresset för foto har vuxit, säger ägaren Ulf Ögge.

I en tid när nästan alla har en bra kamera i sin mobiltelefon kan man ju undra hur det går för foto- och kamerabutikerna.
Med digitaliseringen kom ett systemskifte av format, inte minst på fotoområdet. Så vem köper kameror i dag? Och vem behöver lämna bort kopiering av bilder, när man kan tanka in dem direkt i sin dator?
– Det vi har tappat är försäljningen av enklare kompaktkameror för några tusen kronor, säger Ulf Ögge på 95 år gamla Mattssons.
De mera avancerade systemkamerorna och dyrare kompaktkameror säljer Mattssons däremot fortfarande många av. Och kopieringen av foton, som minskade när digitaliseringen slog igenom för cirka femton år sedan, har gått upp igen.
– Våra bilder håller ju bättre än dem man gör i skrivaren hemma, säger Ulf Ögge.
Så Mattssons foto gör 2016 precis som firman vid starten, säljer kameror och kopierar bilder åt kunder i egna lab.
Då 1921 låg Mattssons i Lundgårdshuset, med adressen Lilla Gråbrödersgatan 2. Grundare var preparator O H Mattsson, som arbetade på universitet och nu levererade mycket fotografiskt material som papper och kemi dit.
– Mattsson drev butiken i 25 år och efterträdaren Sven Jacobson lika länge, berättar Ulf Ögge.
Fotobutiken flyttade till Klostergatan på 40-talet. Ulf Ögges pappa Karl-Göran tog över det hela 1971 och nu har sonen hunnit driva etablissemanget i 25 år.
– Bild har blivit allt större, fotot har fått en renässans, slår Ulf Ögge fast.
– Vi var tidiga med den digitala tekniken, I dag levererar vi bilder till hundra butiker utan egna labb. Och vi gör många kanvasbilder, fototavlor på duk, åt folk och trycker foton på muggar, musmattor och tröjor.
Dagens Mr Mattsson konstaterar att många ungdomar idag är intresserade av att plåta själva, gärna i svartvitt. Fotobutiken framkallar 15 000 analoga rullar per år och framställer dessutom en hel del diabilder åt kunder. Passfoton tas här ännu och skolfotografer får hjälp med kopiering.
– Själv fotograferar jag mest min nioåriga dotter numera, ler Ulf Ögge.
Gå till toppen