Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu stänger Johanneskyrkan portarna nattetid

Asylsökande. EU-migranter. Hemlösa. Nu står de åter utan tak över huvudet. Johanneskyrkan stänger portarna nattetid.
– Det är väldigt dubbla känslor, säger prästen Per Kristiansson.

Ett fyrtiotal står i snålblåsten utanför kyrkan. De har väntat i flera timmar. I vanliga fall öppnar kyrkan klockan 21. Men i natt är det först påsknattsmässa och dörrarna öppnas klockan 23.30. Inför mässan har kyrkan ställt ut en eldkorg som de väntande samlas runt. Det är dags för sista natten i kyrkan.
Johanneskyrkan öppnade nattetid i slutet av november för asylsökande som Migrationsverket inte kunde ge tak över huvudet. När Sverige införde hårdare gränskontroller minskade antalet asylsökande. Men kyrkan fortsatte med nattöppet – främst för EU-migranter och hemlösa.
– Vi har varit noga med att poängtera att det inte har varit ett härbärge. Vi har haft kyrkan öppen på natten precis som på dagen för bön, vila och skydd. Vi har inte erbjudit några sängar eller någon mat, säger prästen Per Kristiansson.
Den senaste tiden har trycket på kyrkan varit stort – sista natten sov ett hundratal där. Men nätterna i Johanneskyrkan har inte varit helt oproblematiska.
– Det har varit en del oroligheter men vi har bara haft stängt en natt, nyårsafton, då det blev oroligt på dagen och man valde att inte öppna på natten, säger Per Kristiansson.
Han berättar att boende i närheten av kyrkan har klagat på felparkerade bilar och att det har varit skräpigt utanför och vid ett par tillfällen har de fått tillkalla polis.
– Vi har haft många olika typer av människor och med väldigt olika bakgrunder. Det är klart att det kan bli spänningar mellan grupperna. När vi har tillkallat polis har det varit någon som har varit berusad eller högljudd och då har det blivit tjafsigt, säger Per Kristiansson.
Det har också kommit in klagomål om att det har förekommit narkotikaförsäljning utanför kyrkan.
– Det är ingenting som vi har sett men när vi fick höra det kontaktade vi polisen. Vi har försökt ta tag i allt sånt där direkt när det har kommit upp, säger Per Kristiansson.
På grund av problemen har kyrkan flera gånger omprövat beslutet om att hålla öppet till påsk. Varje gång har man beslutat att fortsätta. Men den senaste tiden har man haft en vakt på plats hela natten.
– Det är oerhört många människor som har bott här under vintern. Och det vi har gjort har verkligen berört många människor. Därför är det väldigt dubbla känslor i dag, säger Per Kristiansson.
Var ska alla ta vägen?
– Den frågan ställer vi oss alla. Och den frågan har vi inget svar på. Men det är klart skillnad mellan vintern och nu när våren kommer om man ska tvingas sova ute.
Men han är inte övertygad om att beslutet att stänga är rätt.
– Min personliga önskan hade varit att det här på något sätt hade kunnat fortsätta. Men jag är glad och tacksam över att det har gått under vintern.
I väntan på att portarna ska öppna för natten söker sig ett litet gäng till Citytunnelnedgången för vindskydd. Men många står kvar vid kyrkan.
– Vi kommer sova här utanför i morgon. Det kan vi göra i en vecka sen kommer polisen att köra bort oss, säger Costatin Sperace.
Han är från Rumänien och har sovit många nätter i kyrkan. Nu står han och flera andra inlindade i täcken och filtar på kyrktrappan.
– Det är väldigt kallt nu och de som är här har inga bilar att sova i, säger han.
En bit bort står Peter och Fredrik. De är hemlösa och väntar också på att kyrkan ska öppna för natten.
– Jag trodde aldrig att jag skulle sova en natt i en kyrka. Nu har jag sovit här i över en månad, säger Fredrik.
Var de ska ta vägen nästa natt vet de inte.
– De kunde ha planat ut det lite, att inte bara stänga från en dag till en annan, säger Fredrik.
– Ja, vem vet var man ska ta vägen nu, säger Peter.
När kyrkan öppnar portarna för en sista natt ställer övernattarna in sina ägodelar vid ingången. Påsknattsmässan börjar. När den är slut vid halv ett får alla som vill stanna och övernatta i värmen.
Nyligen stängde Pingstkyrkan sitt härbärge. Kontrapunkt har fortfarande öppet men kan tvingas att stänga. Detta efter att Malmö stad hotat med ett vite på 500 000 kronor om inte övernattningarna upphör.
Gå till toppen