Sverige

Påskpysslig nystart för djurparken

Skånes Djurpark slår upp portarna för en ny säsong med påsktema och äggjakt. Året väntas bli välbesökt tack vare fåret – Brittiska lerfiguren Shaun får snart ett eget land.

Räven snappar åt sig ett ägg och tassar fort iväg. Minna och Tindra Ekberg ropar förtjust.
– Den tog ägget! Rävar brukar ju äta geggamoja, säger Tindra och tuggar på sitt tunnbröd.
Skånes djurpark inleder säsongen med påsktema, pyssel och påskägg. Runt rävfållan är det fullt med barn och föräldrar på påskrunda.
Emma Nordahl jobbar som äventyrsledare på Skånes djurpark och leder barnen runt på påskäggsjakt. Idag har hon klätt ut sig till kanin med rosa öron.
– Igår lekte jag kyckling och det var super. Allt är så mysigt här på påsken, säger Emma Nordahl.
Mycket är nytt i Skånes Djurpark sedan förra året, med nya attraktioner och kulisser. De senaste dagarna har gått väldigt bra, enligt vd Kasper Schumacher.
– Över fem hundra besökare har kommit om dagen sedan vi öppnade. Det är fler än förra året, och många har redan köpt säsongkort.
Djurparken hotades under flera år av konkurs, men räddades när det norska bolaget Lund Gruppen steg in som arrendator. Cirka 50 miljoner kronor har redan lagts på att rusta upp parken.
– Nu finns det stöd och en vilja att investera. Om mellan tre och fem år har vi en ekonomiskt sund park.
I fjol vädjade Skånes Djurpark till allmänheten att skänka gamla prylar med lantbruks- och friluftskoppling. Tanken var att sakerna skulle användas för att skapa en känsla av äkthet och lantlighet.
Och insamlingen har gett utdelning. Nu dignar hela receptionen av skidor, lampor och annan bråte – och en hel snöskoter.
– Senast igår fick vi en båtmotor, det är ett riktigt bra fynd. Den ska vi sätta vid säldammen. Insamlingen har gått jättebra och en stor del av scenografin består av sådant vi fått. Vi vill skapa känslan av att man är i vildmarken.
Nytt till sommaren blir det omtalade Fåret Shaun-landet, ett helt område av djurparken tillägnat den brittiska lerfiguren.
– Landet ska byggas som en skånsk lantmarknad där fåret Shaun är på besök. Tanken är att det ska se ut som en klassisk gammal gård, med röd fasad och midsommarstång.
Runt Shauns del av landet ska det gå en traktortur med 3D- effekter och animationer. Inför öppningen har även brittiska Aardman animations gjort en film som visar hur gänget från Fåret Shaun-filmen, viftandes svenska och skånska flaggor, packar ihop och reser till Skåne.
Kasper Schumacher hoppas att den nya delen ska locka fler utländska besökare.
– Förutom ambitionen att vara den största attraktionen för barn i Sverige vill vi spela en central roll i turismen till Skåne. I år riktar vi oss mest till svenskar och danskar, men i framtiden hoppas vi locka även tyskar.

Nytt på Skånes Djurpark 2016

"Fåret Shaun"-land i Skånsk gårdmiljö.
Traktoråkning.
3D-effekter och animerad film.
Gå till toppen