Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tio av de bästa apparna

Direktsänd video, fiffiga komihåglistor, banbrytande nyhetsförmedling, tryggt taxiresande.
Jo, det finns en app för allt det där.
Här är tio av de bästa och mest populära just nu. Har du provat dem?

Bild: Heiko Junge/NTB Scanpix

Periscope

Det finns flera appar som låter dig sända video direkt från din telefon. Meerkat, som lanserades våren 2015, var först ut och dess integration med Twitter gjorde att din video direkt kunde nå ut till alla följare där.
I appen kan du söka bland Periscope-flöden direkt på en världskarta. Märkligt och fascinerande att ramla rakt in i en annan persons verklighet, ansikte mot ansikte, någonstans i världen: en tonårstjej i Rom med sin hund, en rysk taxichaufför i Brooklyn. Fjolårets stora trend.
(iOS och Android, gratis)

Kik

App för chatt med lika ung användargrupp som till exempel Snapchat. Gör att du kan chatta med vänner utan att behöva någon telefonuppkoppling, och du kan dela bilder, video, animerade gif-loopar och annat kul. En slags SMS delux, via webben.
(iOS och Android, gratis)

Google Photos

Lanserades i maj 2015 och imponerade snabbt med sin förmåga att sortera och presentera samlingar av fotografier och video. Tar bilderna från din telefon, synkroniserar dem med ditt google-konto och låter dig snabbt både redigera och sätta samman bilderna till album. Samlingarna kan i sin tur baseras på tid, plats eller skapas fritt. Snabb och enkel delning med andra sociala nätverk.
(iOS och Android, gratis)

Buzzfeed

Nyhetsorganisationen som både tjänar pengar och numera gör allt mer seriös journalistik. Den stora vinnaren i racet om klicken har vuxit till en gigant också vad gäller resurser och ambitionsnivå, och vad Buzzfeed gör noteras sedan länge noga av världens nyhetsredaktioner.
(iOS och Android, gratis)

AJ+

Al-Jazeeras storsatsning på video, speciellt anpassad för delning i andra sociala medier. Rappa, smarta och förklarande filmer, de flesta runt en minut långa.
Likt konkurrenten NowThis satsar AJ+ uteslutande på distributed content; deras material ska ses via framför allt länkningar i Facebook (där de hade 2,2 miljarder visningar under 2015).
(iOS och Android, gratis)
Flic - delete and manage camera roll
Börjar det bli fullt i telefonen? Minnet knökat med foton? Med appen Flic frigör Iphone-ägaren snabbt drivor av megabytes.
Dra till vänster betyder släng, åt höger spara och raskt kan du gå igenom ditt bildbibliotek. På slutet får du dessutom veta hur mycket plats du frigjort.
(Endast iOS, begränsad gratisversion, 30 kronor för premium)

Uber

Extraordinärt snabbväxande tjänst för transporter, främst taxi. Och ja, det går att ha invändningar mot företaget bakom, med sina tveksamma affärsmetoder och avancerade skatteplanering. Men faktum kvarstår: appen är ytterst användarvänlig och eliminerar flera osäkerhetsmoment vid taxiresor. Inte minst vid besök i främmande storstäder uppskattar man att priset ges på förhand och att varken kort eller kontanter behöver halas fram i bilen.
(iOS och Android, gratis)

Wunderlist

Alla har sina preferenser när det gäller att göra-appar. För några räcker det med enkla anteckningar, andra vill hela paketet av funktioner hos till exempel Evernote. Wunderlist ligger mitt emellan enkel och komplex. Framför allt har appen ett tydligt gränssnitt som får dig att komma igång direkt, och smidig synkning mellan alla upptänkliga enheter.
(iOS och Android, bra gratisversion, 379 kronor för premium. Även desktop)

Slack

Appen som snabbt tar över allt fler kontors interna kommunikation - och inte utan skäl. Den ersätter ändlösa mejlkonversationer och stör inte på samma sätt som en plingande mailkorg. Det är också lätt att skapa nya "kanaler", det vill säga forum för ett visst urval av medarbetare, vänner, bandkamrater eller lagkompisar.
(iOS, Android och desktop. Gratis)

1Password

Lägger du också allt för mycket tid för att försöka komma ihåg lösenord? Då kan 1Password vara en lösning. Appen skapar extremt säkra, krypterade lösenord till alla olika sajter du behöver (och minns till exempel betalkortsinformation, om du vill), men döljer alla dess bakom ett enda huvudlösenord. Därmed gäller det förstås att vara ytterst noggrann med huvudlösenordet.
(iOS och Android. Olika köp för premiumversioner finns inne i appen)
Gå till toppen