Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Leda banade väg för hennes författarskap

Rebecka Kvist har nyligen kommit ut med sin första roman, en omtumlande upplevelse med oväntade bieffekter.
– Från början var det bara text. Jag har fått sälja in både mig själv och boken. Och modella för bilder.

"Jag är intresserad av normer, makt och strukturer, av hur människor kan tvingas leva innanför snäva ramar", säger Rebecka Kvist.Bild: Lars Dareberg
Mötesplatsen är Stadsbiblioteket i Lund. Jag håller utkik efter en person med blått hår. Nejlika i knapphål är numera passé.
”Fjärilar på min hud” är en roman för unga vuxna och utspelar sig i gränslandet längs vägen mot att bli vuxen på riktigt.
– Liv är tjugo år, har tagit studenten ett år tidigare. Hon bor fortfarande hemma, känner sig osäker och rädd för att flytta hemifrån eftersom hon inte tror att hon kan komma tillbaka. Hon reser till Göteborg för att träffa en vän och lär känna en tjej som visar sig vara en granne från hemstaden. De blir kära. Det var egentligen inte meningen. Kärlekshistorien är inte det centrala. ”Fjärilar på min hud” är inte en bok om sex eller att komma ut som lesbisk.
Leda kan göra en författare.
– Jag började skriva för att jag kände mig uttråkad på socionomprogrammet i Växjö.
Utan att ha visat den för någon skickade Rebecka Kvist in sin text till en manustävling. Och vann.
– Nästa gång ska jag tänka på att våga släppa i väg det jag skriver tidigare. Att visa för andra är ett sätt att komma vidare.
Rebecka Kvist beskriver sig som en disciplinerad författare som inte sitter och väntar på att inspirationen ska komma flygande. Däremot kommer den från vardagshändelser, av att titta på människor. Själva skrivandet sker helst i tystnaden hemmavid.
Rebecka Kvist styrde om sina studier, drog till Lund för att istället läsa genusvetenskap och sociologi. Idag har hon en kandidatexamen i båda ämnen och har fyllt på med kurser i sexologi.
– Jag är intresserad av normer, makt och strukturer, av hur människor kan tvingas leva innanför snäva ramar.
Närmast hoppas Rebecka Kvist på ett jobb i linje med sin utbildning. Var håller hon öppet.
– Jag trivs i den akademiska världen, men vill göra något annat. Jag har insett hur studentfokuserat Lund är.
Just nu är hon ledsagare inom LSS.
–  Jag får se världen som samhället inte är byggt för. Jag lär mig mycket av att umgås med det här barnet.
Skrivandet pågår hela tiden. Nästa projekt är en novell som håller på att bli en roman för samma målgrupp som debutboken
– De som är halvunga och nyvuxna.
– Jag tror inte att det finns så många måsten, bara två: att välja och att vi alla ska dö.
Rebecka Kvist valde att bli vegetarian som sextonåring. Hon har också valt att bara läsa kvinnliga författare.
–  Jag såg inte tillräckligt med anledningar att äta kött. Nu har det blivit en vana att inte göra det. Mäns historier får jag hela tiden, så det är ett aktivt val att inte läsa manliga författare.
Sin egen vardag hon förenklat genom att i vissa lägen slippa välja.
– Ett sätt att få tid över till annat är att skala av, därför har jag bara svarta kläder.
Att välja var hon vill bo återstår. Från att traktat efter avgaser, neon och trafikljus längtar hon numera till gräs och skog. Benägenheten att fly har lagt sig.
– Jag känner mig mer rotad.
Samtidigt har kanske det mesta sina begränsningar.
– Ett liv är för lite. Jag vill leva många. Jag vet inte om det är sorgligt eller smart.

Rebecka Kvist

Bor: I Lund.
Aktuell: Debuterar som författare med boken ”Fjärilar på min hud”.
Fritid: Dricker kaffe eller vin med vänner. Långa och djupa samtal. Tv-serier i många säsonger ”så att man lär känna karaktärerna”.
Tre kvinnliga författare: ”Johanna Nilsson för hennes udda karaktärer som tänker mycket. Sara Stridsberg för känslan och stämningarna. Louise Boije af Gennäs för huvudpersoner som tar för sig och inte väntar på att saker ska komma till dem.”
Gå till toppen