Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hoppas trenden vänder

Det snabbväxande Malmö har ingen chans att hitta alla de lärare staden behöver.
HR-direktör Liselott Nilsson hoppas att färre ska säga upp sig i år.

"Det här är oroande," säger Malmö stads HR-direktör Liselott Nilsson.Bild: Jenny Fors, jenny.fors@proj.mm.edu
Liselott Nilsson är Malmö stads HR-direktör. Även hon oroas över statistiken från fjolåret och vad den rekordhöga personalförlusten beror på.
– Det här är oroande. Vi försöker förstå och tolka situationen. Jag vet inte om jag har en bra analys ännu, säger hon.
– När det gäller socialsekreterare ser vi ett förändrat tryck. Fler arbetsgivare, till exempel Migrationsverket, söker aktivt socionomer.
Varför försvinner så många lärare?
– Förskollärare har varit ett bristyrke i flera år. Grundskollärare har blivit ett bristyrke ganska snabbt när det har kommit fler elever.
Kommer Malmö att kunna lärarbemanna de många grundskolor som ska öppna kommande år?
– Tittar man på hur många lärare som utbildas så ser vi att vi inte kommer att kunna rekrytera alla de lärare vi behöver. Vi måste se till att det finns yrkesgrupper som kan komplettera. Där pågår ett stort arbete på grundskoleförvaltningen.
Vilket ansvar har Malmö stad för att sjukskrivningar och psykisk ohälsa växer?
– Arbetsmiljön för våra medarbetare är en jätteviktig fråga, för att vi ska kunna rekrytera och behålla medarbetare. För att få ner sjuktalen måste vi arbeta ännu mer med det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi har gjort mycket men måste göra ännu mer. Det handlar om stressfrågor och om ett närvarande chefskap, allting sådant.
Är lön eller arbetsmiljö viktigast för personalen?
– Båda frågorna är jätteviktiga. Man ska uppfatta att man har en rimlig lön, men arbetsmiljön är avgörande för att kunna utföra arbete med goda förutsättningar. Man kan aldrig med lön kompensera en dålig arbetsmiljö.
Vad händer med personalomsättningen i år?
– Jag hoppas att den minskar. Jag menar att vi hade en ganska sund personalomsättning när vi låg på sex till åtta procent om året. Då ingår ju sådana som går i pension.
Gå till toppen