Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordmånga lämnar sina jobb i Malmö stad

Över 2 000 anställda sade upp sig från Malmö stad förra året. Den högsta siffran någonsin.
Flykten är särskilt stor bland socialsekreterare och lärare - som Malmö stad akut behöver.

Larmrapporter har avslöjat Malmös pressade läge. Befolkningen växer explosionsartat, med 7 000 personer om året fram till 2019.
Grundskolan måste anställa 3 000 nya pedagoger till dess.
– Ibland vaknar jag kvart över fyra på morgonen och tänker: Oh my god, hur ska vi klara detta? sa skolkommunalråd Anders Rubin (S) redan förra vintern.
Läs också Ex-anställdas stenhårda kritik: "Det råder en tystnadskultur"
I år krävs tusen nya förskollärare. Den normala årliga rekryteringen är 150-200.
Antalet hemlösa i Malmö når nya rekordnivåer. Kostnaderna för socialbidrag ligger på skyhöga en miljard kronor årligen. Samtidigt skriker kommunen efter socialsekreterare.
Men Malmö lockar inte. I höstas var 50 procent av socialsekreterarna på socialjouren sjukskrivna, enligt facket som konstaterade:
"Den dåliga arbetsmiljön i kombination med det låga löneläget i Malmö gör att Malmö just nu blöder kompetens och erfarna medarbetare till andra kommuner som erbjuder bättre villkor och lön."
– Socialsekreterare sitter med alldeles för många ärenden. Du jobbar alltid under tidspress. Det finns inga lugna perioder, säger Katrin Skatt Gåvert, ordförande för Akademikerförbundet SSR.
För att locka till sig nya medarbetare måste Malmö stad vara en attraktiv arbetsgivare. Men just nu väljer rekordmånga att lämna förvaltningarna, visar kommunens personalredovisning.
2 024 tillsvidareanställda lämnade Malmö stad under 2015 - en personalomsättning på elva procent. Var nionde anställd sade upp sig.
Avhopparlistan toppas av precis de yrken Malmö stad just nu behöver mest: socialsekreterare, grundskollärare och förskollärare.
– Det här är extremt skrämmande. Dels att personalomsättningen i stort sett har fördubblats sedan 2009 och dels att sjukfrånvaron ökar. Jag undrar hur många som är sjuka för att Malmö stad har gjort dem sjuka? säger Helena Nanne (M), ledamot i Malmö stads personalberedning.
Läs också Har du sagt upp dig från Malmö stad?
Ordförande i beredningen, kommunalrådet Carina Nilsson (S), förklarar de höga siffrorna.
– Det blev ett sug efter socialsekreterare bland andra myndigheter under 2015. Arbetsgivare har börjat konkurrera med löner.
– Som det är nu skulle vi kunna anställa alla förskollärare som utbildas ännu upp till Växjö. Det är inte rimligt. Det behövs fler utbildningsplatser.
Det låter oroväckande med tanke på vilka utmaningar Malmö står inför?
– Absolut. Därför har vi har också gjort det största lönepåslaget på socialsekreterare för att kunna behålla dem.
Vad kan Malmö göra?
– Det viktiga är att jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Malmö stads personal

Malmö stad har drygt 24 000 anställda, en av Skånes största arbetsgivare.
Det finns över 400 olika yrkeskategorier, allt från arbetsterapeuter och kockar till mätningsingenjörer och jurister.
Malmö stads personalkostnader var förra året 10,9 miljarder kronor.
Sjukfrånvaron i Malmö stad ökade förra året. Särskilt den psykiska ohälsan växer.
Gå till toppen