Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bra på att läsa av stämningar

Med sin driftighet, självbevarelsedrift och trygga mor har Sveriges Televisions prisbelönta programledarstjärna Anne Lundberg förmått vända en uppväxt med en alkoholiserad far till en yrkesfördel. Hon har utvecklat unika känselspröt.

"Jag är sällan nervös, det är ju inte hjärnkirurgi, bara tv, säger Anne Lundberg, som har lett tittarsuccén "Antikrundan" i 17 år.Bild: Carl-Johan Söder/SVT
Anne Lundberg har trefaldigt förärats tv-priset Kristallen som Årets kvinnliga programledare. Bland annat har hon i 17 år programlett klassikern "Antikrundan".
–  Jag älskar "Antikrundan" för de spännande historierna bakom föremålen. Det är häftigt att veta att en stol är från 1700-talet och fantisera om allt som den har varit med om, säger hon hemma i lärarbostaden i rött tegel från 1939 som andas intresse även för gamla hus.
Det omåttligt populära programmet drar runt 1,7 miljoner tittare över köns- och åldersgränserna.
– Det är fantastiskt roligt! Jag tror att min styrka som journalist är genuin nyfikenhet och driftighet att ta reda på svaren. I tv spelar jag inte en roll, utan försöker att vara mig själv. Jag tror att mina intervjupersoner slappnar av och känner sig trygga eftersom min egen trygghet smittar av sig. Jag är sällan nervös, det är ju inte hjärnkirurgi, bara tv.
Under sina 27 år på SVT har hon även jobbat som reporter för olika nyhets- och samhällsprogram. En drivkraft har varit ett starkt socialt patos, vilket hon har känt ända sedan barnsben.
En annan drivkraft är strävan att alltid vilja bli bättre.
– Jag vill bli en bättre människa både privat och i yrket. Man kan sällan förändra andra så det är lika bra att börja med att förändra sig själv. Med åren känner jag mig både klokare och coolare. Som yngre brydde jag mig mycket mer om vad alla andra tyckte och ville att de skulle gilla mig. Nu känner jag inte att alla behöver göra det. Det viktigaste är att vara snäll, leva som man lär och stå för sina åsikter.
Mot alla odds har tryggheten och empatin som hon utstrålar sin bakgrund i uppväxten i skånska Skurup.
– Pappa var alkoholiserad. Det jobbigaste med att leva med en alkoholist är att de ljuger och jag visste aldrig om han skulle vara nykter när jag kom hem från skolan. Men mamma lyckades ge oss tre syskon en bra uppväxt och god självkänsla. Hon sa att det var viktigt att vara god och snäll. Hon skapade trygghet genom att säga att vi dög som vi var och att allt skulle ordna sig.
Det gjorde det! Och inte nog med det, Anne Lundberg har förmått utvinna något gott ur barndomens erfarenhet.
– Med en missbrukarförälder är det en fråga om självbevarelsedrift att utveckla lyhörda känselspröt. Jag är bra på att känna av stämningar och märker på en gång om något inte står rätt till. Det är också en fördel som journalist.
Egentligen drömde hon om att bli veterinär, eftersom hon älskar djur. Men rättspatoset spelade en avgörande roll i yrkesvalet. Praktiken efter utbildningen på Journalisthögskolan i Göteborg gjorde hon på SVT:s "Nordnytt" i Umeå. Sedan kom frågan som hon inte kunde tacka nej till från dåvarande programledaren för konsumentmagasinet "Plus", Sverker Olofsson: Vill du inte göra ett reportage åt oss?
På den vägen är det, vilket Anne Lundberg tycks vara nöjd med.
–  Jag är priviligerad som har ett så fantastisk jobb. Jag får betalt för att träffa människor, höra deras livshistoria och bli bjuden på kaffe samtidigt. Man kan inte få det bättre! TT

Anne Lundberg

Aktuell: 50 år den 29 mars 2016.
Gör: Programledare på Sveriges Television.
Bor: Hus utanför Ystad.
Familj: En stor och brokig familj som bland annat består av sönerna Jack, 19, och Oscar, 17 år. Katterna Smilla och Glenn.
Om att fylla 50: "Det är roligt att fylla år! Med åren känner jag mig både klokare och coolare."
Gå till toppen