Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Nöjesjakt är varken naturvård eller livsstil

Vad fint det är med den fullständiga självgodheten! Som i Jonas Paulssons ”Jägarna lägger miljoner dagar på naturvård” (27/3). Nu ska jag försöka komma ihåg att vara tacksam mot jägarna varje gång jag ser en vild varelse. Utan jägarna hade det inte varit möjligt!
Som verklig djurvän ska jag också förtränga en stor del av jaktens verklighet: hundratusentals skadskjutna djur som plågas av fysiska smärtor och dödsångest ute i markerna, djuren som plågas i fällorna, hatet och förföljelsen av naturliga rovdjur som innebär manipulerande av faunan, utsättningar av gräsänder och fasaner för skjutorgier, dödande av levande, kännande varelser för det rena nöjets skull i ett samhälle som sägs ha humanitet, empati och omtanke som ledord. Allt detta kallas viltvård. Som om det handlar om vård av en sjuk patient. Och i föreställningen att jägarna äger det vilda.
Enligt opinionsundersökningar är drygt 60 procent av befolkningen motståndare till jakt för det rena nöjets skull. Den jakten är i själva verket en skam för vår tid. Men all jakt kan inte avskaffas som det ibland hävdas i insändare. Det finns väsentliga samhällsintressen för populationsreglering av främst älg, vildsvin och rådjur.
Detta är något annat än motivet bakom nöjesjakten på alla de arter som inte behöver jagas men som drabbas av en hobby utförd av runt 3 procent av befolkningen. Eftersök av trafikskadat vilt är naturligtvis bra.
Men det mesta av jakten är en snaskig hantering av försvarslösa varelser med stora ekonomiska intressen där dödandet ses som en livsstil men som givetvis är en dödsstil. Samtidigt har vi alla möjlighet att ägna oss åt intressanta och fredliga fritidsintressen som inte dödar och plågar.
Många jägares floskler om naturupplevelser, kamratskap och frisk luft som motiv för jakt har vi hört så många gånger att de är totalt genomskådade.
Arne Ohlsson
Gå till toppen