Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Populär seriefest intar Malmö stadsbibliotek

Fokus på självpublicerade serier, gemenskap och livet som serieskapare. Det är vad som väntar när Malmö seriefest i helgen intar stadsbiblioteket.
Ett hundratal serieskapare kommer finnas representerade på Malmö Seriefest den 2-3 april. Hälften av dem kommer själva finnas på plats på Malmö stadsbibliotek.
– Det kommer bli allt ifrån framträdande på scen till marknad. På marknaden finns det möjlighet att träffa serieskapare och på scenen finns det möjlighet att höra serieskaparna själva prata, säger Natalia Batista, en av arrangörerna bakom Malmö Seriefest.
Malmö Seriefest äger rum den 2-3 april i Röda rummet på Malmö stadsbibliotek. Festivalens stora dragplåster är satirtecknaren Sara Granér, senast aktuell med boken ”Jag vill inte dö jag vill bara inte leverera”, och strippserietecknaren Tony Cronstam, tecknare till ”Elvis” och ”Bamse”.
Natalia Batista är själv serieskapare och lärare på Serieskolan i Malmö. Hon betonar att Malmös Seriefest fokuserar på serieskaparna själva.
– Under scenframträdandena kommer mycket fokus ligga på självpublicering, hur man gör egna bokprojekt och hur man trycker en bok själv. Till exempel kommer gruppen Underlandet prata om villkor för serieskapare, hur man söker stipendier och lever som serieskapare.
Vilken programpunkt vill du tipsa om?
– Tidigt på lördagen får tecknarna som ställer ut själva ställa sig på scen och berätta om sitt skapande. Det är ofta väldigt uppskattat, man får sällan höra mindre kända serietecknare prata om sitt arbete.
Trycket var stort när bordsbokningarna till festivalen släpptes, och platserna tog slut på bara ett par timmar. Förra året lockades 500 besökare till Malmö Seriefest.
– Malmö är Sveriges seriehuvudstad. Det finns många duktiga serieskapare som är aktiva i Malmö, säger Natalia Batista.
Serieskolan haft stor påverkan på Malmö som seriestad, menar Natalia Batista.
– Serieskolan har legat i Malmö hela tiden och det är en stor faktor. Många kommer till Malmö just för Serieskolan och stannar sedan kvar.
Hur vill du se Malmö utvecklas som seriestad?
– Jag hoppas få se många fler nätverk bland serietecknare, nätverk är nyckeln. Genom sådana här evenemang kan ännu fler nätverk skapas. Jag tror att det är just genom nätverk serietecknare kan nå ut.
Gå till toppen