Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Döv” kvinna anhållen för bedrägeri efter pengainsamling

Kvinnan som samlade in pengar på stan greps av civilklädda poliser. Nu har hon anhållits, misstänkt för bedrägeri.
Dövförening: ”Vi gör inga insamlingar ute på gator”.

Det var under tisdagseftermiddagen som poliserna fick syn på tre personer som klev ut en bil och gick ut i centrala Landskrona.
Denna bild från 2014 visar den lista som användes vid en pengainsamling i centrala Landskrona. Den kvinna som greps under tisdagen hade även hon en lapp med formuleringar om ett internationellt centrum för funktionshindrade. Arkivfoto 2014.Bild: Anders Högmark
Polisen följde efter en kvinna, som tog kontakt med flera personer och visade upp en lapp om en insamling till ett "internationellt centrum för funktionshindrade".
– Hon är misstänkt för bedrägeri för att ha utgett sig att vara dövstum och samlat in pengar till en organisation som inte finns, säger polisens informatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson.
Kvinnan greps på plats, sedan två personer skrivit på listan och betalat henne pengar. Senare under dagen anhölls hon av jouråklagare.
Läs också Förundersökning mot ”dövstum” misstänkt bedragare nedlagd
Det är inte första gången som personer utger sig för att samla in pengar till förmån för döva eller andra handikappade. I december 2014 skrev tidningen om en insamling i Landskrona som också marknadsfördes som ett "internationellt centrum" för döva, fysiskt funktionshindrade och fattiga barn.
Men den gången upprättades ingen polisanmälan, eftersom dåvarande polischefen Anders Isgren menade att insamlingen i sig inte var olaglig, om än moraliskt tvivelaktig.
Polisens informatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson kan inte svara på varför polisen denna gång valde att ingripa, och frihetsberöva den kvinna som nu misstänks för bedrägeri.
Kammaråklagare Therese Umeflod ansvarar nu för ärendet.
– För min del är det första gången som någon person frihetsberövas i ett sådant här ärende, säger hon.
Fallet är dock inte unikt i Sverige. 2013 dömdes en man i Östersund för bedrägeri för en liknande insamling.
Enligt kammaråklagaren är det oklart hur kvinnan ställer sig till brottsmisstanken.
– Hon är delgiven misstanke men har sagt att hon vill ha en försvarare närvarande, säger Therese Umeflod.
De två personer som gett pengar till kvinnan ska också höras. Pengarna och lappen har tagits i beslag av polisen.
Enligt vad tidningen erfar har liknande insamlingar pågått i flera skånska orter den senaste veckan, bland annat Landskrona och Lund.
Jenny Ek, kommunikationsansvarig för Sveriges dövas riksförbund (SDR).Bild: Sveriges dövas riksförbund
Jenny Ek är kommunikatationsansvarig på intresseorganisationen Sveriges dövas riksförbund. Organisationens namn har vid olika tillfällen använts utan tillstånd av oserösa insamlare. I andra fall har helt fiktiva organisationsnamn istället använts.
– Men vi gör inga insamlingar ute på gator. När falska insamlingar uppmärksammas ökar förståeligt osäkerheten bland givare om vilken insamling som är seriös eller inte, säger Jenny Ek.
De texter som bluffarna använder är ofta märkligt formulerade och försedda med symboler som ska inge förtroende.
– Vi hoppas på att dessa falska insamlingar fortsätter att uppmärksammas så att fler nås av kunskapen att pengarna inte går till det ändamål som påstås, säger Jenny Ek.

”Dövstum” föråldrat

Beteckningen ”dövstum”, som polisen använder sig av, är en föråldrad och felaktig benämning på en döv person. Tidigare ansågs de som var födda döva eller som tidigt blivit döva även vara stumma. De allra flesta döva har dock inte något fel på talorganen.
Gå till toppen