Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med livslång kärlek till antika möbler

Zhang Li bytte mångmiljonstaden Peking mot lilla Lomma. Men kärleken till antika kinesiska möbler har hon kvar. Hemmet är inrett enligt konstens alla regler och nu sprider hon sin inredningsglädje via butiken Red China Art.

Hennes resa till Lomma är egentligen osannolik. Zhang Li och Anders Johannesson träffades när han letade möbler i Peking till sitt hem på hotellet där han jobbade. Anders Johannesson fastnade för en stol och Zhang Li expedierade honom.
– Jag jobbade nästan aldrig i butiken på lördagar. Men just den där lördagen gjorde jag det. Det var egentligen en slump att vi träffades, säger Zhang Li.
Nu står stolen som är en kopia från Ming-dynastin, i hemmet i Lomma. I lokalen intill driver Zhang Li sin butik Red China Art.
– Möbler är konst för mig. Jag handplockar varje möbel och är väldigt noga med hur man ska sköta och handskas med dem. Det handlar om respekt mot de som har jobbat med möblerna för flera hundra år sedan.
Många av antikviteterna är runt 200 år gamla. Här finns allt från skåp, bänkar och små bord till stolar, vaser och tavlor. Tonerna är röda, gula och bruna. Favoritföremålet är ett stort rött skåp från Shan Xi-provinsen med 300 år på nacken. Framsidan har ett vackert målat konstverk och skåpet användes som förvaring åt andra ihoprullade konstverk.
– Skåpet är mitt hjärta. Min ena dotter säger att jag älskar skåpet mer än henne. Det stämmer såklart inte, men jag blir jätteledsen om det skulle gå sönder, säger Zhang Li.
En gång om året åker Zhang Li till Peking för att välja ut nya möbler till butiken i Lomma. Mycket kommer från hennes bror, som reparerar och renoverar gamla möbler som hämtas på den kinesiska landsbygden.
Vad har du för drömmar med dina möbler?
– Jag tröttnar aldrig på detta. Om jag kan hålla på hela livet hade det varit fantastiskt. När jag ser möblerna vet jag direkt om jag älskar dem. Varje möbel har en egen berättelse, ett eget liv.
Vid sidan av antikviteterna läser Zhang Li svenska och går en kurs i ämnesdidaktik vid Lunds universitet. Hon är också modersmålslärare i kinesiska vid skolorna i Lomma kommun.
– Jag har en liten dröm att lära ut den kinesiska historien och kulturen. Men först måste jag läsa några år.
Från Kina saknar Zhang Li sina fyra syskon och sina föräldrar mest, men även viss mat och myllret på gatorna.
– Här är väldigt tyst överallt. I Peking och där jag kommer från är det mycket mer livligt. Och folk pratar med varandra mycket mer.
Det är en lång resa hon gjort. Först från en stad vid Gula floden till Peking där hon gick från att jobba i ett varuhus till att bli antikexpert. Sedan från mångmiljonstaden Peking till lilla Lomma.
– Det har inte varit svårt för mig. Jag anpassar mig väldigt lätt. Det enda som tar lite tid att lära sig är språket.

Visar gärna det vackra Mittens rike

På samma sätt som jag älskar mina kinesiska möbler vill jag också visa min familj det vackra i Kina, Mittens rike. Här besöker vi en fantastiskt vacker park utanför Gong Yi 2014. På samma resa besökte vi också Shaolin templet, födelseplats för kung fu.
Gong Yi och Shaolin ligger i Henan provinsen vid Gula floden där jag föddes.

Namn: Zhang Li.

Ålder: 37.

Bor: Lomma.

Uppvuxen: Kai Feng vid Gula floden i Henan provinsen.

Familj: Gift med Anders Johannesson. Barnen Emma, 10, Ebba, 7, och Anders barn Nina, 24.

Gör: Importerar och säljer antika kinesiska möbler via företaget Red China Art på Karstorpsvägen i Lomma.

Gå till toppen