Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Arbetsgivare utnyttjar papperslösa – anger dem till polisen sen

Arbetsgivare i Malmö låter papperslösa jobba svart – men när det är dags att betala lön tipsar man polisen om personerna.
– Det sker flera gånger i månaden, säger kommissarie Leif Fransson.

Leif FranssonBild: Peter Frennesson
Fransson är ansvarig för gränspolisens arbete med att hitta personer som uppehåller sig illegalt i södra Sverige, så kallade papperslösa. Han har 100 poliser till sitt förfogande för arbetet.
De söker främst personer som fått avslag på sin asylansökan och sedan gått under jorden.
Eftersom antalet personer med avvisningsärenden ökar kraftigt kommer det att göras betydligt fler inre utlänningskontroller, flaggar polisen. Man ska helt enkelt kolla folks id-handlingar i betydligt större utsträckning – oavsett tid på dygnet.
Och man ska börja söka mer aktivt på mindre orter efter människor med avvisningsbeslut.
– Tidigare var det väldigt mycket fokus på Malmö, nu ska vi ut till småorter, säger Leif Fransson.
Han berättar att polisen får in "jättemycket tips" om var papperslösa befinner sig. Och enligt Fransson rör det sig ofta om arbetsplatser där människor jobbar svart – och att arbetsgivarna själva ligger bakom tipsen.
– De erbjuder jobb, men efter någon vecka eller månad när det blir tal om att betala ut lön så tipsar de polisen. Så kommer vi dit, säger Leif Fransson.
– Arbetsgivarna har så klart full koll på hur reglerna fungerar.
Det rör sig om olika stora arbetsgivare och skilda branscher: ofta butiker, grönsakshandlare och restauranger.
– Vi tar en och en annan kock, säger Fransson.
– Det är jättebekvämt för dem med gratis arbetskraft.
Leif Fransson menar att arbetsgivare och papperslösa ofta kan vara tidigare landsmän, och att anställningen inledningsvis betraktas som en välgärning.
– Men det är ju bullshit. När väl pengarna kommer in i bilden tar det över, det är pengarna som styr.
Leif Fransson betonar att uppdraget att söka papperslösa är svårt för polisen eftersom det handlar om människor som inte är misstänkta för brott. Inte sällan har de själva blivit utnyttjade.
– När polis klampar in på platser och orter där vi inte funnits tidigare så kommer det att sätta verksamheten i fokus. Har du en familj som ska lämna landet är det alltid upprörda känslor, säger Fransson.
– I det enskilda fallet är det jobbigt. Men vårt uppdrag är tydligt: har du inte rätt att stanna i Sverige så är vi sista länken att utföra det, säger Fransson.
Gå till toppen