Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans mission: att ge klassiska kickar

Kristofer Wåhlander ser det som sitt kall att sprida klassisk musik till "vanligt" folk. Hallå träffade dirigenten som ständigt letar udda konsertarenor och samtidigt är en hyllad föreläsare.

Som ledare för Lundalands filharmoniska orkester ligger Kristofer Wåhlander bakom en rad häpnadsväckande projekt. Orkestern har spelat på slott, i gamla industrilokaler och har tagit det brittiska musikfenomenet "Last Night of the Proms" till Skåne. Musikerna är ofta över 100 till antalet och handplockade i Öresundsområdet.
Stort och galet, tycks devisen vara.
– Det är det som måste till om man ska få fler att lyssna på klassisk musik. Vi vill att håret ska blåsa bakåt som på en rockkonsert, säger Kristofer Wåhlander.
Förra året hölls "Last Night" i Jakriborg. I höst blir det ännu större, på Malmö Arena för 3 000 åskådare. Men innan dess har Kristofer Wåhlander hittat nästa udda lokal, livdjurshallen på gamla Scan-området i Kävlinge. Hit kommer Lundalands filharmoniska orkester för att spela Digga Vivaldi för barn den 7 maj. Samma föreställning som orkestern har spelat i Lunds stadshall.
– Vivaldi är perfekt för barn, musiken är rak och tydlig och medryckande. Stadshallen har perfekt akustik och det har blivit en favorit för oss att spela i.
Kristofer Wåhlander hade en leksaksgitarr som gosedjur och drömde tidigt om att bli dirigent. En dröm som blev verklighet efter utbildningar i Manchester och St Petersburg. I Ryssland startade han en egen orkester och verkade där i nära ett decennium. Familjen flyttade till Barsebäckshamn 2006 men under några år fortsatte Kristofer Wåhlander att jobba i S:t Petersburg.
– Lundalands filharmoniska orkester är det roligaste som hänt mig. Under några år var jag nästan aldrig hemma och saknade min familj oerhört mycket. Nu kan jag leva och verka i närheten av min familj.
Kristofer Wåhlander har också gjort sig ett namn som inspiratör och håller ofta föredrag på olika företag. Hans mål är att inspirera och att få de som lyssnar att samarbeta bättre.
– Sedan är det en positiv bieffekt om jag kan sprida kunskap om klassisk musik samtidigt. Jag pratar också en del om att vara bäst när det gäller. Eftersom jag själv är ganska speedad måste jag förbereda mig noga. Det är lätt att man övertänder och då tappar man både sig själv och orkestern.
Och det är ingen barnlek att dirigera en orkester med över 100 musiker. Kristofer Wåhlander gör styrkeövningar varje morgon.
– Jag arbetar hela tiden med händerna framför kroppen och det påverkar axlar och nacke. Det är oerhört påfrestande att dirigera, man tänder ju till enormt.

Så här såg det ut - det ryska alkotestet

"Jag körde bil, tillsammans med en kompis, från Tallinn till S:t Petersburg och någonstans mitt i skogen blev jag helt plötsligt stoppad av polisen. Det var en fast vägkontroll med en liten tillhörande stuga. Jag fick sätta mig i stugan och de frågade om jag hade druckit sprit vilket jag nekade till. Därefter gjorde de en liten strut av papper och bad mig att andas ut i den. Jag tog ett rejält andetag och blåste i struten. Då tog en av polismännen struten och tryckte mot sitt ansikte samtidigt som han drog in min utandningsluft.
Stackars poliskonstapel – jag hade inte druckit något men jag hade ätit massor med vitlök!"

Namn: Kristofer Wåhlander.

Ålder: 41.

Bor: Barsebäckshamn.

Familj: Gift med Natasha. Barnen Klara, 11, Saga, 7, och Wilhelm, 1,5.

Gör: Dirigent som leder Lundalands filharmoniska orkester. Föreläsare och inspiratör.

Gå till toppen