Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kurs ska öka självbilden med bättre betoningar

Öva uttal, betoningar och taltempo i det svenska språket med utbildade logopeder. Det är melodin för deltagarna på Självbildarnas uttalsutbildning.

Harald Emgård visar de tre kursdeltagarna hur de ska betona svenska ord.Bild: Peter Frennesson
De har bara funnits i nio veckor. Nu har Självbildarna startat sin första uttalskurs med logopeder som pedagoger.
– Vi ska öka självbilden hos deltagarna och arbeta för integrationen i det svenska samhället, säger Jakob Svärd.
Han har grundat företaget tillsammans med Michel Massadakis.
Idén kom till efter att en turkisk kvinna hade svårt att få arbete på grund av hennes svenska uttal. Jakob Svärd ville göra en insats och letade efter utbildningar för kvinnan.
Något som var lättare sagt än gjort.
De märkte att ett konkret behov för uttalsutbildningar fanns. Så Jakob Svärd och Michel Massadakis bestämde sig för att starta Självbildarna i Malmö.
– Visionen är att ha åtta utbildningar igång varje månad till hösten. Vi vill ha små grupper för att utvärdera kurserna på bästa sätt, säger Jakob Svärd.
Enligt honom handlar utbildningen inte om att få bort människors brytning från förstaspråken, utan att deltagarna ska lära sig att kommunicera på ett funktionellt sätt. Målet är att integrera människor med annat modersmål än svenska in i samhällssystemet.
– När mina arbetskamrater inte förstår mig börjar jag tveka på mig själv och mitt språk, säger Alaa Alrawashda.
Han kom till Sverige för cirka två år sedan och är en av de tre första att delta i kursen. Själv är han utbildad läkare från Syrien, ett arbete där ständig kommunikation med andra människor krävs.
I kursen får han lära sig att betona svenska ord på ett korrekt sätt, att uttala ord rätt och lära sig det svenska språkets taltempo. Själv anser han att det sistnämnda är den största utmaningen då hans modersmål håller ett högre taltempo än det svenska språket.
– Man får utbildning i hur man skriver när man kommer till Sverige, men uttalet tas tyvärr för givet och något som ska komma med tiden, säger han.
Harald Emgård håller i kursen tillsammans med Margareta Unné-Göransson. De är legitimerade logopeder och har lång erfarenhet av att arbeta med röstträning.
– Det är gigantiskt viktigt med uttal, speciellt i arbeten där man kommer i kontakt med andra personer. Målet är att brytningen hos deltagarna inte ska störa kommunikationen.
Utmaningarna är många och enligt Harald Emgård skiftar svårigheterna beroende på vilken språkgrupp man tillhör.
Gå till toppen