Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 70 nya restauranger planerar öppna i Malmö

Restaurangboomen i Malmö är större än någonsin. Under resten av 2016 planeras över ett sjuttiotal nya restauranger och kaféer öppna i Malmö. I helgen öppnar Café Trubbel. 
Restaurangdestination. Det ordet börjar bli allt vanligare i den malmöitiska vokabulären. Många hyresvärdar och köpcentrum pratar om att de vill skapa en restaurangdestination dit folk söker sig för att äta och dricka. Och går det inte bra för en restaurang så är det för att man inte lyckats skapa just denna restaurangdestination.
Under 2016 kommer det att bli ännu hårdare konkurrens om uttrycket. Dygnet Runt har gjort en kartläggning av hur många restauranger och kaféer som är på väg att öppna från den 1 april till den 31 december i år. 72 nya restauranger och kaféer räknar vi samman till, väl medvetna om att det är flera som vi ännu inte känner till.
Orsaken är till stor del vissa storsatsningar som sväljer många restauranger: Malmö saluhall, Studio, Kungslängan, Glasvasen, men också att köpcentren Hansa, Malmö Plaza, Caroli, Mobilia och Emporia planerar för nya restaurangsatsningar.
Andreas Pieplow.Bild: Daniel Ekbladh.
En som inte planerar för nya restauranger i Malmö är krogkungen Andreas Pieplow som idag äger restaurangerna Skeppsbron 2, Bistro Royal, Årstiderna, Årstiderna by the Sea och Plectrum.
– Det känns inte som att det behövs. Man ska vara glad om man får behålla dem man har. Problemet som vi citykrogar har är att vi ser helt nya beteenden där folk äter på köpcentrum och vi har för lite folk i centrum på kvällarna. Det är en oroväckande utveckling för innerstaden och det gäller såklart även handeln, säger Andreas Pieplow.
Lisa Welin och systern Hanna förbereder inför fredagens premiär för Café Trubbel.Bild: Lars Brundin.
En som vågar satsa trots den hårda konkurrensen är 21-åriga Lisa Welin som på fredagen öppnar Café Trubbel på Stora Nygatan tillsammans med sin familj. Hennes mamma, syskon, sambo och vänner är alla engagerade i kafésatsningen.
– Det ska bli kaffe, kakor, grillmackor och vår tolkning av smörrebröd, förklarar Lisa Welin inriktningen.
I lokalen låg tidigare kaféet Lotta Love Café, men de har nu flyttat sin verksamhet till Davidshallsgatan. När Lisa Welins lillasyster första gången såg det lilla huset på innergården så sade hon att det vore perfekt ställe att stå och spela Monica Zetterlund-låtar på sommaren. Så nu har de gett kaféet namn efter en av Monica Zetterlunds låtar.
– Vi har till och med varit i kontakt med Monica Zetterlunds dotter som ska skicka bilder och en text att sätta upp på väggen, berättar Lisa Welin som precis flyttat hem från London där hon jobbade på en restaurang och hon har tidigare jobbat på flera kaféer i Skåne.
Men känns det inte riskfyllt att starta eget när du vet att så många andra är på väg att öppna samtidigt?
– Nej, jag tycker nästan bara att det är bra att det öppnar mycket nytt. Det gör att Malmö blir ännu mer attraktivt och att fler kommer hit för det stora utbudet, säger Lisa Welin.
Här kommer alla restauranger och kaféer som väntar Malmö i år, i ingen inbördes ordning:
KLARA KONCEPT OCH PLACERINGAR
1. Vibliotek. Den spanska restaurangen öppnar i Designtorgets gamla lokaler vid Södertull den 23 april. Det blir inte bara spanska specialiteter på menyn, utan dessutom ska man kunna köpa med sig spanska produkter hem. Läs mer här.
2. Biraria. En av Malmös krogkungar öppnar nytt inom några veckor. Fotios Malamas som idag äger Mosaik, Cuba Café, Vanna Beach, Bistro Dragörkajen och Stortorget 11 kommer i april att öppna den ölfokuserade restaurangen Biraria. Läs mer här.
3. Barberia. När den tyska öl- och korvrestaurangen Bierhaus öppnar igen efter konkursen i vår så startar de samtidigt en italiensk systerrestaurang i garaget intill. Barberia är arbetsnamnet. Läs mer här.
Foto: Katharina Rumpf
4. Tanoor. På Sofielundsvägen skulle på lördag den nya syriska restaurangen Tanoor öppna. Personalen ska bestå av syriska flyktingar som ska servera traditionell syrisk mat.  Läs mer här. Uppdatering: Brand gör att invigningen kommer att skjutas upp
5. Jasmin Alsham. En annan syrisk restaurang startar på gågatan i den lokal där tidigare Pizza Hut och La Raza hållit till. Den 1 april öppnar de. Läs mer här.
Karim Khouani driver restaurangen Ambiance.Bild: Jenny Leyman
6. La Cava. Michelinkrögaren Karim Khouani som driver Ambiance i Tygelsjö öppnar vinbar på Erik Dahlbergsgatan ”inom två månader”. Läs mer här.
7. Brewdog Bar. Den skotska ölkedjan Brewdog satsar på bar på Baltzarsgatan med start i maj. Det blir hantverksöl, lokala korvar och sällskapsspel. Läs mer här.
8. Inkonsts restaurang. När kulturhuset Inkonst på Bergsgatan i vår drari igång sin restaurang så blir det en helvegetarisk, men liten meny. Läs mer här.
9. Sagrantinia. Bloom in the Park-ägaren Igi Vidal och grundaren av vinbaren Pecorino Raw & Wine Vladan Jakesevic satsar tillsammans på en restaurang på Västergatan. Men de är fortfarande hemlighetsfulla om inriktningen. Läs mer här.
10. Sushi For You. Den tyska sushikedjan öppnar sin första skandinaviska restaurang i Västra hamnen i Malmö. Den 1 juni är planen att öppna på Einar Hansens Esplanad. Långsiktigt är planen att starta fler Sushi For You i Malmö och dessutom komplettera med systerrestaurangen Pizza Max. Läs mer här.
Skiss på hur den så kallade foodtruckluckan ska se ut på In the Pink.
11. In the Pink. I augusti öppnar den hälsomedvetna restaurangen In the Pink i nybyggda Glasvasen intill Centralstationen. Målet är att bli en mötesplats för Malmös träningsintresserade. Läs mer här.
12. La Pasta Veloce. Till Glasvasen kommer även den italienska snabbmatsrestaurangen La Pasta Veloce som idag enbart finns på det stora köpcentret Mall of Scandinavia i Stockholm. Det blir egengjord pasta, pizza, sallad och soppa. Premiär den 28 april.
13–14. S:t Jakobs stenugnsbageri. Mattias Mårtensons bagerikafé som öppnade i Lund 2008 driver redan ett kafé i Slottsstaden, men kommer att starta ytterligare två under året. Ett i Glasvasen och ett i Malmö saluhall. Läs mer här och här.
Tilde Möller och Per Söderberg från Söderberg & Sara.
15. Söderberg o Saras pizzeria. När Malmö saluhall öppnar i november så blir det premiär för brödbutiken Söderberg & Saras nya ännu icke namngivna pizzarestaurang. Läs mer här.
16. Mackerian. I saluhallen drar även Casual Street Food-ägaren Peter Martinsson igång en inte namngiven mackeria som hämtar inspiration från amerikanska delikatessbutiker med klassiska mackor. Läs mer här.
17. Asiatisk streetfood. Wade Brown har tidigare jobbat på Bastard, Belle Epoque och nu Kvarteret Åkern. I höst startar han en ännu namnlös asiatisk streetfoodrestaurang i Malmö saluhall. Läs mer här.
18. Holy Greens. Den populära salladsrestaurangen på Baltzarsgatan kommer även att driva en salladsbar i Malmö saluhall. Läs mer här.
19. Malmstens Fisk. Lundarestaurangen Malmstens Fisk finns i dag i Lunds saluhall, men i höst finns de även i Malmös. De ska stå för fiskförsäljningen, men även ha en liten bistro. Läs mer här.
20. Limhamns Kött & Vilt. Finns sedan 2011 i Limhamn, men blir nu saluhallens kötthandlare. Där ska de även ha en takeawayförsäljning med exempelvis korv och råbiff. Läs mer här.
Anne Lunell på Koppi.Bild: Emma Larsson
21. Koppi. Den prisbelönta kaffebaren från Helsingborg öppnar i Malmö saluhall under hösten. Utsågs 2013 till årets kaffebar av White Guide. Läs mer här.
22–24. Malmö saluhall. Ytterligare två restaurangkoncept kommer att presenteras framöver till Malmö saluhall. Plus att det kommer att finnas ett utrymme där olika pop-up-restauranger kommer att bedriva verksamhet under kortare tid.
25. Lynn Pilling Chocolaterie. Brittiskan Lynn Pilling öppnar i april/maj ett chokladkafé på Davidshallsgatan där hon främst ska tillverka praliner, men även servera kaffe. Läs mer här.
Skiss på det nya konstcentret Rehab på Spånehusvägen. Skiss: Jaenecke
26. Rehab. Nina Christensson, ägare till Smak och Bastard, startar restaurang i det nya kulturcentret Rehab på Östra Sorgenfri. Läs mer här.
27. Kvarterskrogen. Sommaren 2015 stängde Kvarterskrogen på Regementsgatan i Slottsstaden. Nu pågår renoveringar och om ungefär två månader öppnar en ännu inte namngiven grill- och vinbar. Bakom satsningen står Figen Bekirovska som äger Restaurang Gustav Adolf också. ”Det blir vanlig husmanskost till lunch och grillat på kvällen”, säger hon.
28. KFC. Snabbmatskedjan KFC med sina friterade kycklingar öppnade i höstas sin första restaurang vid Lockarp. Nu pågår arbetet med att öppna en mer central restaurang vid Stortorget. För några veckor sedan hade de ännu inte fått bygglov att bygga om lokalen, men planen var att öppna till sommaren eller hösten.
29. Döner Kebab. Den internationella kebabkedjan öppnar i vår sin tredje Döner Kebab-restaurang i Malmö. Intill Burger King på Gustav Adolfs torg öppnar de i den före detta skobutikslokalen. Läs mer här.
30. Café Trubbel. Se artikeln ovan.
31. Middle East restaurang. Kebab- och falafelrestaurangen vid Möllevångstorget öppnar i april en restaurang på gågatan nästan nere vid Södertull. Där ska de lansera sin nya halloumikebab. Läs mer här.
32. Wayne’s Coffee. Kafékedjan är på gång att öppna ett kafé på Lilla Varvsgatan i Västra hamnen. Där ska de bli grannar med Monster Steakhouse och Sushi For You. Läs mer här. 
33. Scandic Triangeln. Under sommaren kommer hela bottenvåningen på Triangelnhotellet att byggas om och i augusti kommer det att öppna en helt ny restaurang på bottenplan. ”Som restauranggäst och Malmöbo kommer man att uppleva nåt helt annat och det ska bli ett koncept som vi upplever att det finns en efterfrågan på”, säger hotelldirektören Helene Arvidsson hemlighetsfullt. Ombyggnaden av den 20:e våningen är dock inte beslutad än och därför vet man inte heller om det blir även en restaurang eller bar där under nästa år.
Studio. Skiss: Skanska
34. Story bar. På fjortonde våningen av nybyggda Studio-huset på Nordenskiöldsgatan kommer hotellet Story att ha en takbar med en restaurangverksamhet, men än är det inte klart vem som ska driva den. Studio öppnar i höst. Läs mer här. 
35–36. The Black Ox + hemlig restaurang. Britten Jonathan Luck kommer att öppna i markplan av det nybyggda Studio-huset. Det blir frukost, lunch och kvällsmeny. Dessutom ska han öppna ytterligare en restaurang i Studio-huset, men det konceptet vill han ännu inte prata om. Läs mer här.
OKLARA
37. Studio. I Studio-huset ska det dessutom öppna ett nytt kafé höst. Förhandlingar pågår med en aktör som ska servera kaffe och sallader.
Foodcourten på tredje våningen av Malmö Plaza görs om. Skiss: Malmö Plaza
38–47. Malmö Plaza. När köpcentret vid Värnhem ska öppna sin foodcourt senare i år ska nio restauranger och ett kafé flytta in. Läs mer här.
48–50. Kungalängan. På Malmö centralstation kommer man i Kungalängan längs kanalen öppna två-tre restauranger under året. Målet är att ”göra huset till en restaurangdestination och locka folk från centrum”.
51–59. Hansa. I bottenvåningen av köpcentret Hansa kommer Ica att flytta in i höst, men också en foodcourt. Just nu är det exakta antalet restauranger oklart. ”Om det blir det scenariot som vi jobbar mest mot så blir det mellan 8–9 olika mindre restaurangaktörer”, säger Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig för nya Hansa.
60–61. Cantinas. Ägarna bakom den mexikanska restaurangen La Raza på Södra Förstadsgatan i Malmö stängde tidigare i år och tänker nu satsa på det mer småskaliga konceptet Cantinas. De har precis skaffat sig nya partners och räknar med att ha två små ställen öppna i Malmö innan årsskiftet och dessutom ett i Lund. ”Det blir en taqueria i en mycket mindre lokal än La Raza. Mer autentiskt och mer streetfood”, säger ägaren Arturo Escalante.
62–66. Caroli. På Kv Caroli planerar man för fem nya restaurang- och kaféaktörer under året. Två av dem är i långt gångna förhandlingar, men centrumchefen Lars-Bertil Salomonsson kan inte namnge någon av dem. De fem ska inte alla ligga på restaurangtorget, utan på olika platser i köpcentret.
67–68. Mobilia. På köpcentret Mobilia så har man ambitionen att öppna en större restaurang under 2016, samt kanske något kafé. ”Vår strategi är att vi vill ha fler restauranger för att bli en tydlig restaurangdestination”, säger marknadsområdeschefen Anders Murmark.
69. Hyllie Exlent. I kontorshuset i Hyllie planerar NCC att hyra ut en 200 kvadratmeter stor restauranglokal under hösten. ”Vi har en del diskussioner, men inget är klart”, säger NCC:s uthyrningsansvarige Fredrik Johansson.
70. Emporia. På köpcentret i Hyllie pågår flera förhandlingar. ”Det kommer att öppna fler restauranger och kaféer under året, men jag kan inte säga en siffra i nuläget”, säger centrumchefen Johan Torge.
UPPDATERING
71. Grönt o’ Gott. Salladsrestaurangen i Lund öppnar sin första Malmörestaurang vid Malmö Live i augusti.
72. Sushido. Vid Malmö Live öppnar även sushikedjan Sushido en restaurang om några veckor. Den 25 april är premiärdatumet. Idag har de två restauranger i Malmö, en i Rörsjöstaden och en i Slottsstaden.
Finns det fler restauranger som ska öppna från den 1 april till 31 december? Kommentera gärna nedan eller mejla mig på jonas.gillberg@sydsvenskan.se. 
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen