Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Tiotusentals ska utvisas

Polisen i Sydsverige ska under hösten utvisa uppåt 17 000 personer som nekas asyl. Polisen förstärker för att göra fler id-kontroller, arbetsplatsbesök och för att börja söka i småorter. 

Vid en presskonferens på torsdagen berättar polisen att inre utlänningskontroller kommer att öka kraftigt. Skånepolisen planerar att kontrollera folks ID i större utsträckning och räknar med att ta väldigt många människor i förvar.
Polisen är förberedd på att det kommer bli en ny het diskussion om polisens arbetsmetoder.
– Det är jättekänsligt det vi sysslar med. Vi hanterar människor som inte är misstänkta för brott, säger Leif Fransson vid gränspolisen.
– I det enskilda fallet är det jobbigt. Men vårt uppdrag är tydligt, har du inte rätt att stanna i Sverige så är vi sista länken att utföra avvisningen.
Läs också Polischef: ”Vi har ingen hundraprocentig gränskontroll”
Leif Fransson berättar att gränspolisen ska ut till småorter och leta efter folk med avvisningsbeslut. 
Fram tills idag har 5 000 personer i Sydsverige som sökt asyl fått avslag. Gränspolisen uppskattar att det handar om 15 000-17 000 avvisningsärenden som polisen i Sydsverige ska hantera under året. 
Gränskontrollen i region syd har växt från 90 personer till 370 sedan i höstas. Just nu rekryteras 72 nya civila gränskontrollanter. Dessa ska ersätta poliserna som tillfälligt kommenderats till Malmö från andra delar av landet.
Läs också Nytt asylförvar byggs i Skåne
Mellan 40-60 personer är förvarstagna hos Migrationsverket i Åstorp. Nu ska även andra förvarsplatser användas.

Gränskontrollerna

Som en följd av flyktingvågen till Europa förra hösten har 8 av EU:s 26 Schengenländer infört tillfälliga gränskontroller, däribland Sverige, Danmark och Tyskland. Sverige, som införde tillfälliga gränskontroller i januari, har sedan dess förlängt kontrollerna flera gånger. Och trots att antalet asylsökanden har minskat drastiskt har regeringen hittills inte uttryckt några planer på att slopa kontrollerna inom den närmaste tiden.
TT
Gå till toppen