Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Universitetssjukhuset får kritik för missad fraktur

Läkaren undersökte inte den skadade dementipatienten tillräckligt noga och upptäckte därför inte frakturen i hans nacke.

Bild: Arkiv: Göran Olsson
Den äldre mannen, som lider av demens och afasi, hade fallit omkull på vårdboendet och slagit huvudet.
Boendet hade meddelat ambulanspersonalen att mannen efter att ha fallit i korridoren inte kunde röra på armarna.
Detta uppfattades dock inte av undersökande läkare. Mannen rörde inte på armarna när läkaren uppmanade honom att göra det. Läkaren kunde dock inte kommunicera med patienten och trodde att detta var hans normaltillstånd.
Läkaren märkte inte att mannen skulle ha ont i nacken, och kom fram till att skadorna bestod av en näsfraktur och ett sår i pannan. Efter omplåstring skickades mannen därför tillbaka till boendet.
Personalen på boendet misstänkte dock att allt inte stod rätt till och tillkallade akutläkare. Mannen skickades åter till Universitetssjukhuset där det upptäcktes att han hade en fraktur på tredje halskotan.
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu Universitetssjukhuset och anser att läkaren som gjorde den första undersökningen borde ha varit extra omsorgsfull med tanke på patientens övriga diagnos och säkerställt vilka symtom som var nytillkomna.

Skador i halsryggen

Akuta skador i halskotpelaren och halsryggmärgen är en av de vanligaste orsakerna till allvarliga handikapp efter olyckshändelser. Halsryggen är den del av kotpelaren som oftast skadas, och fallolyckor är en vanlig orsak till sådana skador.
Det finns dock många olika typer av frakturer på halsryggen, och i de flesta fall skadas inte ryggmärden.
Källa: Vårdguiden
Gå till toppen